A gyógytorna, mint mozgásterápia jótékony hatásai a szervezetre

Ha testileg rugalmasak, frissek vagyunk, akkor van elég energiánk a napi teendőinket elvégezni és még élvezettel is tesszük azt. A vitalitást, fiatalosságot sokkal tovább megőrzik a fizikailag aktív egyének.

gyógytorna, mozgásterápia, endorfin | Gyógy-ír   Kisalföld | Péntek, Á.
Ha jól érezzük magunkat a "bőrünkben", az az egész gondolkodásmódunkon, mentalitásunkon érződik.A közérzet javulása

Endorfin termelődés

A mozgás egyik kevésbé ismert jellemzője, hogy fájdalomcsillapító hatással bír, ugyanis a szervezet termel egy morfinszeru anyagot a fizikai terhelés során. Ezt az anyagot, az endorfint az agyalapi mirigy termeli. Hasonló a morfinhoz, erős fájdalomcsillapító, összehasonlító adagban azonban körülbelül 200-szor erősebb. Viszonylag magasabb endorfinszint található a szervezetben már aránylag alacsony intenzitású gyakorlatvégzés után is. Végeztek egy kísérletet, mely során két csoport endorfinszintjét hasonlították össze. Az első csoportban edzett emberek voltak, akiknek az endorfinszintje e terhelésre azonnal magasra szökött és a gyakorlatok után 15-30 percen belül gyorsan csökkent. A másik csoportban nem edzett egyéneket vizsgáltak. Az endorfinszintjük az előző csoportéhoz képest alacsonyabb volt, a gyakorlatok vége felé csökkenni kezdett. A gyakorlatsor befejezése után endorfinszintjük felugrott még magasabbra és lassabban csökkent, mint az edzetteké. Tehát a szervezet már előre védekezik az esetlegesen fellépő fájdalmak ellen, ami könnyen előfordulhat egy edzetlen izom megterhelése után. A pszichiáterek az egész világon alkalmazzák a fizikai aktivitást depresszió ellen.

Az emésztés is javul

A hasizmok megdolgoztatásával tartást adunk a hasfalnak, a hasuri szervek nem boltosulnak előre, segítjük a bélmozgást. Különböző gyakorlatokkal lehet fokozni, illetve csökkenteni a hasuri nyomást, így szinte megmasszírozzuk, javítjuk a keringését az itt található szerveknek.

A testsúly csökkenése

Ízületeinknek egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora terhelésnek vannak kitéve. Minden fogyókúrás program kiemeli a mozgás fontosságát a siker elérése érdekében. Ne szegje a kedvünket, ha az első időben, amikor végre rászántuk magunkat a tornázásra, a testsúlyunk inkább felfelé megy. Ennek az az oka, hogy a zsírszövet helyét most izomszövet foglalja el, ami bizony nehezebb. Célszeru inkább centiméterekben és közérzetben mérni az eredményt.

Ha ennyi minden szól a mozgás mellett, akkor már ma ki kellene próbálni! Mindenki saját maga tehet egészsége érdekében valamit, nem kell senkire és semmire sem várni. Ezzel csak nyerni lehet!

| gyógytorna, mozgásterápia, endorfin
2002-07-18 13:16:50
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop