Örömteli mozgás

A mozgás valamennyiünk lételeme, hiszen már az anyánk méhében elkezdtük a fészkelődést… Majd születésünk pillanatától járt kezünk-lábunk babaillatú rugdalózónkban… Később másztunk, óvatosan felálltunk, s két lábon imbolyogva folytattuk felfedező körútjainkat. Azután szaporázni kezdtük lépteinket, s futkorásztunk, amikor csak tehettük, sőt néha akkor is, amikor nem lett volna szabad. Ahogy egészségünket, járóképességünket sem becsüljük igazán, csak ha már baj van, kapkodunk fűhöz-fához…

ízület, UH, ultrahang, ízület | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(4):47-47   Celsus Kft. | Czellér, T.E.
Mozogni, sportolni felnőttként is fantasztikusan jó és legfőképp egészséges dolog! Csak az tudhatja, hogy mennyire, aki valaha is korlátozott volt eme képességében, mondjuk azért, mert ízületi problémái adódtak. Ezekről s lehetséges ultrahangos vizsgálatukról dr. Babay Miklós ortopéd- és baleseti sebész szakorvost kérdeztük.

Egy kis ízülettan

ideál: Mielőtt komolyan belemélyednénk a panaszokba és azok kivizsgálásába, kérem, tartson egy „gyorstalpaló” tanfolyamot az ízületekről!

– Csontjaink egymással érintkezve különféle ízületeket képeznek. Ezek egy részének fontos szerepe van a helyváltoztatásunkban, ugyanis felépítésük határozza meg adott testrészünk lehetséges mozgásának kiterjedését és irányát. Az ízületek más csoportja viszont – például a koponya lapos csontjai között található varratok – felnőttkorban már nem mozog.

Ehhez képest vállízületünk szerkezete – nagyjából olyan, mint egy gömbfej és annak a foglalata –, lehetővé teszi a ki- és beforgatást, valamint a karunk előre-hátra és oldalra történő mozgatását. A könyökünk és a kezünk, valamint lábujjaink „csuklós”-ízületei csak hajlítást és nyújtást engednek meg. Ízületeink többi „részegysége” stabilitást ad, és csökkenti az állandó használatból eredő károsodások lehetőségét.

ideál: Melyek ezek a részegységek?

– Kezdjük talán a porccal. Ízületeinkben csontjaink végét porc borítja. Ez a sima, kemény védőszövet felfogja a rázkódást, és minimálisra szorítja a súrlódást. Az ízületeket körülölelő tokokat belülről szinoviális szövet béleli. Ennek sejtjei termelik az ízületi folyadékot, ami csökkenti a csontok közötti súrlódást, megkönnyíti a mozgást. Összességében tehát az ízületek egyes részei egymással együttműködve hozzák létre a kiegyensúlyozott és biztonságos mozgást.

Ultrahanggal jobban látható!

ideál: Tegyük hozzá, hogy ideális esetben, hiszen ízületeinket megtámadhatják különböző betegségek, illetve sérülések is érhetik. Ezek diagnosztizálásában milyen szerepet játszanak a 3 és 4 dimenziós kép előállítására is képes legújabb ultrahangkészülékek?

Testünk legtöbb ízülete remekül vizsgálható ultrahang segítségével. Így például váll-, könyök-, csukló-, kéz-, csípő-, térd- és bokaízületeink esetén nagyon jó szolgálatot tehet az ultrahang. A gerinccsigolyák közötti kisízületek, valamint a kéz- és a lábtőcsontoknál lévő ízületek esetén azonban már kevésbé informatív. Csontjaink azonban megváltoztatják a visszaverődő ultrahang irányát, s így hamis képet tükröztetnek. Elsősorban a porc – az ízfelszínek és a meniscusok –, az inak, az ínhüvelyek, a szalagok, az izmok, valamint bizonyos esetekben a csonthártya és a csontfelszínközeli képletek állapotát lehet felmérni, meghatározni, akár krónikus megbetegedésről, akár akut problémáról vagy degeneratív elváltozásról van szó.

Mikor javasolt az ízületi ultrahang?

  • Lágyrészsérüléseknél: ínhüvely, ín, szalag…
  • Porcsérüléseknél
  • Gyulladásoknál
  • Kopásos elváltozásoknál
  • Túlterhelés esetén
  • Ízületi duzzanatok okának tisztázására

Miért jobb a 3 dimenziós vizsgálat?

ideál: Milyen érvek szólnak a legújabb generációs ultrahangos készülékek mellett?

– Az ízületek 3D-s és 4D-s ultrahangos tanulmányozása közben az orvos nagyon pontos és térben is jól látható képet kaphat az esetleges sérülésről, reumatológiai vagy ortopédiai elváltozásról s még a meszesedésről is. A különböző síkban készített felvételeknek köszönhetően az elváltozás „körbenézhető”. Már egy 0,2 mm-nyi eltérés is felfedezhető a legújabb gépek segítségével. A számítógépes adattárolás pedig arra ad lehetőséget, hogy úgy a betegség, mint a gyógyulás folyamatát pontosan nyomon lehessen követni.

ideál: Ez azt jelenti, hogy röntgenfelvételre már nincs is szükség?

– Bizonyos betegségek, sérülések esetén a korrekt diagnózishoz a rutinvizsgálatok és az ultrahang mellett szükség lehet röntgenvizsgálatra is, hiszen mindenki tudja, hogy a különböző diagnosztikus módszereknek léteznek vakfoltjai.

ideál: A megelőzésben is lehet szerepe a 3D-s, 4D-s ultrahangnak?

– Igen, ugyanis a segítségével kimutathatók olyan apró elváltozások, amelyek panaszokat ugyan még nem okoznak, de az időben kezdett kezeléssel, gyógyszerezéssel megelőzheti vagy késleltetheti a későbbi komolyabb betegséget.

ideál: Ön kiknek ajánlaná okvetlenül ezt a vizsgálatot?

– Sérülések, balesetek, sportsérülések elszenvedőinek, de azoknak is, akik túlterhelték magukat vagy reumatológiai, ortopédiai elváltozások okoznak számukra panaszokat.

Czellér T. Erika

| ízület, UH, ultrahang
2003-04-03 10:54:18
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop