Hirdetés

Fizioterápiás kezelés- osteoporosis

Az osteoporosis kezelésében a gyógyszeres terápia mellett kiegészítő kezelésként gyakran alkalmazzuk a fizioterápiát. A fizioterápiás módszerek segítik a csontritkulás következtében kialakult panaszok, fájdalmak csökkentését, azaz a beteg állapotának javítását.

fizioterápia, fájdalom |

Gyógy-ír   Kisalföld

A kedvezőbb eredmények érdekében célszerű a kombinálásuk.

A kezelési formák megválasztásánál fontos figyelembe venni a csontritkulás mértékét, a szubjektív panaszok erősségét, valamint azokat a csontos elváltozásokat, amelyek a betegség következményeként értékelendők.

Az eddigi tudásunk és tapasztalatunk szerint egyértelmű, hogy a mozgásterápia az, amely a csontritkulás minden formájában eredményesen alkalmazható. A gyógytorna akár száraz, akár vízi torna formájában minden korcsoportnál alapvető kezelési lehetőség. Ez azért van így, mert ez az egyetlen fizioterápiás módszer, amely képes arra, hogy a csonttömeg növekedését is bizonyos esetekben kedvezően befolyásolja. A szakszerű terhelés következményeként a csontszövetben az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, mely a csontgerendák és egyéb építőelemek gyarapodását teszi lehetővé. Az egyes korosztályoknál a mozgásterápia közvetlen célja különbözik, azonban minden esetben kulcsszerepet tölt be az osteoporosis megelőzésében.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy fiatal korban a megfelelő táplálkozás mellett a csúcscsonttömeg kialakításában döntő szerepe van a mozgásnak. Az ideálishoz közeli "csúcscsonttömeg" elérésének pontosan az a célja, hogy a csontvesztés fiziológiás beindulásakor a rendelkezésre álló csontállomány viszonylag nagyobb mennyisége hosszabb időszakra nyújtsa el a kritikus értékre való csökkenést. A mozgásterápia középkorú felnőtteknél a csontszövet tömegének megtartását célozza, időseknél a fokozott és gyors csontvesztés megakadályozásában tölt be döntő szerepet.Csigolyatörés után

Azoknál a betegeknél sem zárkózunk el a mozgásterápia alkalmazásától, akiknél a nagyfokú csontvesztés már a csigolyák zárólemezeinek beroppanásához vagy esetenként csigolyatöréshez is vezetett. Természetesen ezek az elváltozások nem csendben, észrevétlenül zajlanak, hanem gyakran erős fájdalmak kíséretében. A beteg panaszait úgy igyekszünk csökkenteni, hogy ágynyugalmat javasolunk 2-3 hétig. Ezalatt az ágyban tromboembóliás szövődmények kivédését célzó, rendszeres mozgásgyakorlatokat végeztetünk a beteggel. Ezt követően a beteget nagyon óvatosan és fokozatosan kezdjük terhelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a beteget mobilizálásakor meg kell tanítani mindazokra a fogásokra, amelyek segítségével a fájdalmas panaszok kiküszöbölhetők, és amelyek egyben védelmet nyújtanak a további csigolyatörések kialakulása ellen. Nevezhetjük ezt másodlagos gerincvédelemnek is.

Gyakran találkozunk olyan esetekkel, ahol a szubjektív panaszok enyhítésére más terápiás lehetőségeket is igénybe kell vennünk a fizioterápia eszköztárából. A csontokon létrejövő elváltozások gyakran generálnak izomfájdalmakat, izomfeszülést, csontkörnyéki érzékenységet. Az elektroterápia nagy segítségünkre van a fájdalomérzet enyhítésében. A különböző fájdalmas területekre helyileg alkalmazott áramformák, iontoforézisek képesek a korábban már említett panaszokat csökkenteni. Az izmok fájdalmas feszülését hatékonyan oldhatjuk a magnetoterápiával, illetve kíméletes helyi masszírozással. Ha a helyi gyulladásos folyamatot sikerül kizárni, akkor az izomlazulás melegkezelésekkel, pakolásokkal is csökkenthető.

A csontritkulás fizioterápiás kezelésének részeként említésre méltó az életmód-terápia, ezen belül a pihenés és a terhelés arányának meghatározása, az életminőséget kedvezően befolyásoló gyógyászati segédeszközök célzott és hatékony alkalmazása.

fizioterápia, fájdalom

2002-07-29 10:46:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop