Hirdetés

Gyógytorna mindenkinek

A gyerekeknél a hirtelen növekedés miatt sűrűn előfordul az úgynevezett gerincferdülés, ugyanis az izmok képtelenek követni a test növekedését, nem elég erősek ahhoz, hogy a gerincoszlopot "egyenesben" tartsák. Ebben az esetben a hátizomra összpontosuló gyógytornával elősegíthető az izomzat gyorsabb fejlődése. Igaz, hogy a megelőzést már az iskolákban el kellene kezdeni, a testnevelési órákon is lehetne néhány speciális gyakorlattal tornáztatni a gyerekeket.

gyógytorna, rehabilitáció, gerinc |

Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Gergely, G.

Gyógytorna és rehabilitáció. Egykoron csak legyintettek a betegek, ha meghallották, hogy még tornára is küldi őket az orvos. Századunk egyik népbetegségének nevezik a gerinctáji és derékpanaszokat. Hol fejlődési probléma, hol a felvett rossz testhelyzet, hol pedig az öröklődési hajlam okozhatja az elváltozásokat. A legtöbb esetben szükségtelen az orvosi -műtéti -beavatkozás, a gyógytornász elvégezheti a korrekciót. Persze csak akkor, ha ezt a beteg is akarja.

A felnőtteknél egészen más a helyzet. Hangsúlyozom, nem a szervi elváltozásokról beszélünk! A munkavégzés alatt általában -tisztelet a kivételnek -egészségtelen, bár kényelmesnek tűnő testhelyzetet vesz fel mindenki. Kevesen tudják, hogy az ülés például legalább annyira veszélyes, mint a cipekedés. Az állandó előrehajlás -irodisták, újságírók stb. -a helytelen tartás miatt túlságosan terhelődnek a porckorongok, és állandó fájdalmat okozhatnak. Természetesen célirányos tornával, kis odafigyeléssel, s tartásunk megváltoztatásával kiküszöbölhető a baj. Ráadásul egy kis mozgással, amely ugyan fárasztó lehet, megelőzhető a mai korban oly gyakori szív- és érrendszeri rendellenesség is. A gyógytorna végül is lehet megelőző és gyógyító hatású. Az utóbbi viszont már majdnem a rehabilitációs kezelések kötelékébe tartozik.

De mi is a rehabilitáció? A szakterületen dolgozók megfogalmazása szerint annyit jelent, hogy visszavezetni valakit a mindennapi életbe. Ezek nagy szavak, pedig nincs bennük túlzás. Orvosok, pszichológusok, gyógytornászok igazi csapatmunkát végeznek annak érdekében, hogy minden rászoruló megtalálja a számára legmegfelelőbb helyet a társadalomban egy-egy sérülést, balesetet követően. Rangtól, nemtől, pártállástól függetlenül segítenek mindenkinek.

A rehabilitáció egyesek szerint majdnem fontosabb a közvetlen fizikai beavatkozásnál. Igaz, hosszabb ideig, lehet életük végéig is eltarthat. Gondoljunk csak bele, mi történne azokkal a sérültekkel, akiket újra járni tanítanak a rehabosok, ha csak úgy elengednék őket a műtét után a kórházakból. Fogalmuk nem lenne arról, miként használják művégtagjaikat, mire kell figyelni a protéziseiknél stb.

De mi lenne azokkal a sportolókkal is, akiket csak "egyszerűen" rendbe tettek az orvosok, összevarrták, kivették a sérült szalagokat, porcokat, aztán szélnek eresztenék őket. Majd megold mindent a természet. Ez így is van, csak egy profi élsportolónak, akitől megkövetelik az eredményeket, nincs ideje lassan gyógyulni. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a közös szakszerű munka, a pontosan irányított rehabilitáció csodákra képes. És nem csak a sportolóknál!

gyógytorna, rehabilitáció, gerinc

2002-08-02 16:29:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop