Hirdetés

Sok bajt okoz a rossz testtartás

"Húzd ki magad! Állj egyenesen!"

testtartás, testmozgás |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Wood, S.

Szinte mindenki hallott ilyen figyelmeztetést a szüleitől. Kate Marchesiello is sokat hallotta ez a mamájától, amikor kicsi volt.

"A tartás nagyon fontos volt a mamám számára, hogy le legyen csapott a vállam, hogy tartsam fel a fejem és legyen megjelenésem, ha belépek egy szobába" - emlékezik vissza Marchesiello.

Ha most már nem is figyelmeztet a mama, a jó testtartás még mindig fontos, főként felnőttkorban.

"A nyak- és hátfájás első számú oka a rossz testtartás" - jelentette ki Janice Novak, minnesotai egészségügyi tanácsadó, egy új kötet, a Posture, Get It Straight (Egyenes tartás) című könyv szerzője.

Napjaink székhez között életstílusa sok, a rossz tartásból eredő bajt súlyosbított.

Egyre többen töltik el a munkaidejüket íróasztal mellett, számítógéppel, telefonnal és más irodai eszközökkel dolgozva.

"A hivatásos ücsörgők nemzete lettünk" - fogalmazott a szerző. "Bárhová megyek, azt látom, hogy emberek görnyednek asztalok fölé, és ki sem szállnak a székből egy álló napig."

Novak szerint, ha egyszerűen kihúzzuk magunkat, idővel a derékbőség is lemegy legalább egy hüvelykkel, ami akár 5 kiló veszteséget is jelenthet. Emellett a helyes tartás nagyobb testmagasságérzetet kölcsönöz.

A magyarázat a könyvben található.

Amikor a hát felső része előredől, rányomja a mellkast az alhasi szervekre, derül ki a könyvből. "A has így kitolódik, így az "úszógumi" nagyobbnak látszik, mint valójában" - írja a szerző.

Ez pedig nem csak csúnya, de egészségtelen is, és lassan a has- és hátizmok gyengüléséhez vezet.

"A hátfájás egyik fő oka, hogy hasizmaink nincsenek formában" - mondta dr. Robert Leupold, a Schenectady Regional Orthopedic Associates ortopédsebésze.

Dr. Leupold hordóhoz hasonlítja testünk középső felét. "Ha előlről és hátulról kiszedjük a támasztékokat, az egész hordó lejjebb gurul."

Nem minden tartási rendellenesség orvosolható azonban azzal, ha odafigyelünk arra, hogy milyen a tartásuk ülés vagy állás közben. Egyes esetekben, főként a gyorsan növő tizenéveseknél a gerincoszlop szerkezeti hibái gerincferdülést vagy púposságot okozhatnak.

Bár szinte minden iskolában van lehetőség a scoliosis ellenőrzésére, a szülőknek is oda kellene figyelniük a problémára. "Ha elváltozást észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz" - javasolta dr. Leupold.

Marchesiello különösen odafigyel a tartására, hiszen ő a Krbpalu Yoga Center igazgatója, ahol jógát és egészséges életmódot tanítanak.

A jógában a helyes tartás nélkülözhetetlen az izmok és a belső szervek megfelelő karbantartásához. A jóga javítja a keringést és növeli az energiát, mondta Marchesiello.

"Azt tanítjuk, hogy a talpunknak a föld felé, a fejünknek az égbe kell tartania" - tette hozzá.

Ha nem is szóltak ránk gyerekkorunkban, és azóta sem jutott eszünkbe, hogy egyenesen tartsuk magunkat, akkor sincs baj. Novak szerint soha nem késő elkezdeni a tartásjavítást.

"Nem számít, hogy mit gondoltak eddig a tartásukról, vagy hogy mióta rossz a tartásuk, mindenen lehet változtatni" - mondta Novak.

Íme, néhány javaslat ülőmunkát végzőknek:

Vigyázzunk, hogy a számítógép monitorja ne legyen túl alacsonyan. A szemünk legyen egy vonalban a képernyővel.

Ha sokat használjuk a telefont, használjunk headsetet. Ha a vállunk és az állunk közé szorítjuk a kagylót, akkor ezek az izmok megrövidülnek. Ezek az apró dolgok nagy hatással lehetnek állapotunkra.

Ha egy kicsit odafigyelünk a tartásunkra, nem csupán a hátfájást kerülhetjük el, de általános közérzetünk is sokat javul.

"Azt érzem, hogy fiatalabb vagyok a koromnál; mintha nőttem és fogytam volna" - mondta Novak.

Megjelent: Albany Times Union

testtartás, testmozgás

2002-08-01 00:01:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop