Legutóbbi cikkek

A rugalmas hát titka

Időnként senkinek sem ártana, ha egy kicsit elkényeztetné gerincét; sokkal jobban megérdemli, mint hinnénk. A felnőtt lakosság legalább felének vannak kisebb-nagyobb gerincpanaszai. Mielőtt még komolyabbá vagy elviselhetetlenebbé válna, próbáljuk meg az alábbi egyszerű trükkökkel rugalmasságát megőrizni és ápolni.


Tartásjavítás

A hetvenes évek végén már nálunk is kaphatóak voltak a "kis szarvakkal" ellátott óriási gumilabdák, amelyek a mai tornalabda elődei voltak. A korábbi játékszer azóta továbbfejlődött. A sokoldalúbb felhasználhatóság miatt a gyógyászati segédeszközt gyártók kifejlesztették a kapaszkodók nélküli változatot többféle méretben.


Mindennapi mozdulataink

A gerinc az emberi szervezet fő központja, jelentősége ismert. A magyar nyelvhasználatban a szilárd erkölcsi magatartással bíró embert úgy is jellemezzük, hogy gerinces. Ha valakit meggyőzünk valamiről, azt szoktuk mondani rá, hogy beadta a derekát. A makacs ember jellemzésére a nyakas kifejezést szoktuk használni. Ezek a szóhasználatok is arra utalnak, hogy a gerincnek elsősorban támasztó szerepe van az emberi szervezetben.


A gyógytorna, mint mozgásterápia jótékony hatásai a szervezetre

Ha testileg rugalmasak, frissek vagyunk, akkor van elég energiánk a napi teendőinket elvégezni és még élvezettel is tesszük azt. A vitalitást, fiatalosságot sokkal tovább megőrzik a fizikailag aktív egyének.


A gyógytorna mint mozgásterápia

A "gyógytornász" annyit jelent: mozgásterápiával foglalkozó szakember. A mozgásterápia azt jelenti, hogy mozgással, mozgatással történik a kezelés, a gyógyítás.


Különleges galvánkezelések

Bourgignon-féle kezelés - migrén és supraorbitális idegzsábaesetén alkalmazható eljárás. A beteg fekvő helyzetben van, lehunyt szemhéja fölé, nedves vattára, ovális aktív (anód), tarkójára vagy nyakára 100-150 négyzet centiméteres inaktív (katód) elektróda kerül. A katódból kilépő vezetési elektronok a nagyobb ellen állású megkerülve jutnak el a szem feletti elhelyezett anódhoz, ezt pericerebrális kezelési módnak nevezzük. Ha a beteg nem bírja a szeme fölött, akkor a homlokra is helyezhetjük az elektródákat. A kezelésideje 3-5 perc.


A fizioterápás kezelésekről

A fizioterápia a természet energiáit használja gyógyításra -, történetéről, a kezelések során bevitt energia szerinti felosztásáról - elektro-, foto-, hidro-, mechano-, balneo-, klímaterápia, inhalációs kezelés, a diéta ma már külön tudományág.


A lovaglás, mint terápiás tényező

Egy-egy foglalkozás nagyjából a következők szerint zajlik:


| 2

Web Design & Development Prowebshop