Balesetek télen

Bizony fázik ám nagyon Mici Mackó is a hideg, fagyos, téli napokban. Ha az utak jegesek, ugrásszerűen megnő a balesetek száma. Gyakran előfordul az utcán, hogy esnek-kelnek embertársaink. Ilyenkor az első ijedség után megpróbálunk segíteni, több-kevesebb sikerrel, majd elgondolkodunk, hogyan is illett volna a mentő megérkezéséig elsősegélyben részesítenünk szerencsétlenül járt társunkat. Ezért hasznos lehet, ha néhány ismeretünket felelevenítjük, melyet magunk is megtehetünk a szakszerű orvosi ellátás megkezdésig.

sebészet, baleset, rándulás, ficam, törés, fagyás | Gyógy-ír   Kisalföld | Boross, Gy.
Balesetek télen

A tél leggyakoribb balesetei az elesésből származó rándulások, ficamok, törések, valamint a tartós hideg hatására kialakult, különböző fokú fagyási sérülések.

Rándulások, ficamok

Külső erő hatására az ízületet alkotó csontvégek eltávolodnak egymástól, a fejecs elhagyja a vápát, de a hatás megszűntével oda visszakerül. Ilyenkor a szalagok és a tok meghúzódik, el is szakadhat, az ideg sérülhet.

Tünetei: fájdalom, duzzanat, mozgáskorlátozottság.

Teendők: a sérült végtagok felemeljük, felpolcoljuk, rögzítjük, állott vizes borogatást teszünk rá (lehetőség szerint). A szakszerűrögzítés, az elhúzódó gyógyulás megrövidítése, valamint a súlyosabb kórkép elkülönítése végett, mely gyakran csak röntgennel lehetséges, mindenképpen szakorvosi ellátásra van szükség!

Ficamról beszélünk, ha a fejecs kiugrik az ízületi vápából és nem tér oda vissza, hanem rendellenes helyzetben rögzül.

Tünetei: fájdalom, duzzanat, alakváltozás (lépcsőképződés),rendellenes helyzetben rugalmas rögzítettség.

Teendők: a ficamodott testrészt a talált helyzetben rögzítjük, úgy, hogy az a két szomszédos ízületen túlérjen. A ficam helyretevése feltétlenül szakorvosi feladat, melyet maximum hat órán belül végrekell hajtani!

Ne próbáljuk "helyretenni" a kificamodott ízületet, mert az szakember feladata. A sérült végtagot az adott helyzetben lehetőleg stabilan rögzítsük.

Törések

Törésről akkor beszélünk, ha a csont folytonossága megszakad.

Tünetei: különbözőek, attól függően, hogy hosszú, csöves csonttörött középső harmadában vagy ízülethez közel, avagy lapos csonttörött, benyomódott, beroppant, stb. Jellemző a fájdalom, duzzanat, deformitás, működéskiesés, rendellenes helyen mozgatható, csontropogás. Ezt ne próbálgassuk!

Teendők: A felemelt, felpolcolt végtagot rögzítjük óvatosan, szükség szerint fájdalomcsillapító tablettát is adhatnak (Algopyrin, Demalgon, Panadol, stb.). A kísérő ínsérülésekből a beteg jelentős mennyiségű vért veszíthet a szövetek közé, ezért állapotának megfelelően fektessük!

Fagyásos sérülések

Létre jöhet tartós hideg hatására. A sérülést befolyásolhatják: a hőfok, a hideg hatás időtartama, a levegő nedvessége, a szél, a betegéletkora, kifáradás, éhezés, alkoholos állapot. A lokális fagyást általában szűk cipő, kesztyű okozza a keringés akadályozásával elsősorban a kiálló testrészeken. Hideg hatására kezdetben érszűkület keletkezik, később szöveti oxigénhiány alakul ki. Ezután a bénulásszakában az erek elernyednek, vénás pangás jön létre, a plazma kiáramlik az ínfalakon és elhalások alakulnak ki.

Tünetei: I. fokú fagyás, égő, szúró fájdalom, mely lassan csökkenés érzéketlenségbe megy át. A bőr kezdetben sápadt, márványozott, majd kipirul, később szederjessé válik és enyhe duzzanat észlelhető.

II. fokú fagyás: a bőrön kisebb-nagyobb vörhenyes savós hólyagok keletkeznek, amelyek megpattanhatnak, a folyadék kiürül és nehezen gyógyuló fekélyek maradnak vissza.

III. fokú fagyás: a mélyebben fekvő szövetek is elhalnak.

Teendők: le kell venni mindenféle kemény eszközt a beteg és az ellátó kezéről (gyűrű, óra, stb.), ezután I. fokú fagyásnál puharuhával (például flanel) enyhén dörzsöljük a fagyottnak tűnő bőrfelületet. Amennyiben hólyagok képződtek, sterilen fedjük a bőrt és folyamatosan melegítjük. Fontos a fájdalom csillapítása és a betegitatása (ha eszméleténél van) meleg teával, kávéval, stb. Fagyott végtag (rész) rögzítendő! Feltétlenül szakorvoshoz kell eljutnia vagy eljuttatni a várható szövődmények miatt mentővel.

| sebészet, baleset, rándulás, ficam, törés, fagyás
2002-07-18 13:10:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop