Mit tehetünk még, hogy elkerüljük a csontritkulásból eredő töréseket?

Csontritkulás esetén a legenyhébb ütődés vagy rázkódás is csonttörést okozhat. Végig kell gondolni, hogyan lehet alakítani a mindennapi tevékenységet, biztonságosabbá tenni az otthoni környezetet, ismerni a házon kívül fennálló veszélyeket ahhoz, hogy csökkentsük a balesetek lehetőségét. Az otthoni világítótesteket úgy célszerű felszerelni, hogy az előterek, lépcsőházak és bejáratok jó megvilágítást kapjanak. A villanykapcsolókat könnyen elérhető helyre szereltettük fel. A lépcsők mindkét oldalán felszerelt korlátokkal biztosítsuk a kapaszkodást és az egyensúly megtartását.

változókori, nők, menopauza, törés, megelőzése, nÅ‘k | Gyógy-ír   Kisalföld | Cseresznyák, I.

A magasra épített küszöbök az elesés veszélyét rejtik. Laza, kisméretű, egyenetlen szőnyegeken vagy azokba beleakadva könnyen eleshetünk. Nem jó a padlón szerteszét hagyni holmikat. Csempék, PVC-padlók csúszósak lehetnek, ha nedvesek. A kiömlött folyadékot azonnal fel kell törölni. Minden olyan felületen, amelyet nedvesség érhet, tapadó szőnyegeket kell elhelyezni. A leggyakrabban használt tárgyakat könnyen hozzáférhetően helyezzük el, hogy a felesleges hajolgatást, nyújtózkodást elkerülhessük. Ne tegyünk nehéz edényeket magas polcra, amelyhez csak erőlködve tudunk hozzáférni. Ehelyett inkább több polcot helyezzünk el lehetőleg a kezünk ügyében.

Sok csontritkulásban szenvedő panaszkodik lábfájásra, ennek gyakran a kényelmetlen cipő az oka. A cipőnek tartania kell a lábboltozatot. A magas, keskeny sarok, csúszós talp veszélyes. Lépcsőn vagy fényezett padlón ne járjunk zokniban vagy lazán simuló papucsban. A lakáson kívül ügyelni kell a nehéz lengőajtókra, nehogy visszalendülve sérülést okozzanak. Ha nincs erőnk az ajtót megtartani, amíg biztonságosan áthaladunk rajta, kérjünk segítséget. Ismeretlen, rosszul megvilágított helyen közlekedjünk körültekintően. Ha szédülünk, tanácsos bottal járni. Nem érdemes sietni. Sietés közben az esésnek sokkal nagyobb a lehetősége. Fogadjuk el az emberek által felajánlott segítséget.

| változókori, nők, menopauza, törés, megelőzése
2002-07-18 14:59:50
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop