Néhány sorban a "fehér hónapok" veszélyeiről

Megjött a tél, lehullott és elolvadt már az első hó, a fagy is beköszöntött. A baleseti ambulancia forgalma ebben az időszakban mindig kiugróan magas, hiszen - akár gyalog vagy járművel közlekedünk- reflexeink, érzékszerveink még a "csúszásmentes" útviszonyokhoz szoktak. Foglaljuk össze röviden az ilyenkor jellemző sérüléstípusokat, ezzel is hozzájárulva megelőzésükhöz!

baleset, sebészet, téli, időjárás, sport | Gyógy-ír   Kisalföld | Boross, Gy.

A havas, jeges járdán, utcán gyalogolva gyakori az elcsúszás, amikor legtöbbször csukló- vagy alkartörést szenved a sérült. Egyszerűbb esetben csak gipszrögzítés, nagyobb elmozdulásnál helyretétel és esetleg kisebb-nagyobb műtét is szükséges.

Ha kerékpáron, motorkerékpáron vagy autóban ülünk, szintén számolnunk kell a csúszós úttal, s ennek megfelelően óvatosan, kissebességgel haladva vezessünk, kerülve a hirtelen fékezést.

MINDIG AZ ÚTVISZONYOKNAK MEGFELELŐEN VEZESSÜNK!

Ennek be nem tartása esetén súlyos törés, vagy egyéb sérülés a büntetés, legyen szó akár alsó- vagy felső végtagtáji, sőt, koponya-, netán gerincsérülésről.A kezelés a legtöbb esetben műtéti, hosszabb-rövidebb kórházi tartózkodással, de a téli száguldás kimenetele végzetes is lehet.

A hétköznapok veszélyei mellett a tél örömei is ellenünk fordulhat, ezért a téli sportokat is kellő óvatossággal űzzük!A jégpályákon, korcsolyázás közben ügyeljünk társaink és magunk testi épségére! Leggyakrabban a csukló, alkar, boka és lábszár törik, eleséskor koponyasérülés is bekövetkezhet. Azzal is számoljunk, hogy a korcsolya éle - ritkábban ugyan, de - csúnya, nemritkán mély vágott sebek okozója lehet. Egyre népszerűbb téli sport a síelés, ahol egy jó minőségű, biztonságos felszerelés és a tudásszintnek megfelelően választott pálya nagy szereppel bír a megelőzésben. Ennek ellenére előfordulnak balesetek, jellemző a térd kereszt-, és oldalszalagjainak szakadása és a lábszártörés. Ha szánkóra ülünk, azt csak kijelölt pályán, vagy olyan helyen tegyük, ahol arra minden tekintetben alkalmas területet találunk. Sűrű erdőben, fák között nehezen kerülhető el az ütközés és testhelyzettől függően koponyánk vagy alsó végtagunk bánja a találkozást. Sajnos nem ritka ilyen esetben a faág vagy szánkó alkatrésze által okozott "nyársalásos" sérülés. Soha ne felejtsük, hogy a szánkón csak annyian üljenek, ahány személyre azt tervezték.

A hógolyózás is lehet veszélyes. Fagyott, keményre gyúrt hógolyóval társunknak komoly, akár maradandó bajt is okozhatunk. Legtöbbször az arc sérül, általában bőrseb vagy zúzódás, rosszabb esetben azonban szemsérülés, arckoponyacsont-törés a végeredmény.

Jegyezzük meg:

A hősködés a téli sportoknál sem vezet jóra! Érem, oklevél és dobogó helyett gipsz, műtét és kórházi ágy várja a vakmerőket!

Összefoglalva a fentieket: AKI SZÁMOL A TÉLLEL, ÖRÖMÉT LELI BENNE!

| baleset, sebészet, téli, időjárás, téli, sport
2002-07-29 11:06:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop