Veszélyforrások a bevásárlóközpontban

Kisgyermekek számára elsősorban a bevásárlókocsik és a mozgólépcsők jelenthetnek veszélyforrást, olvasható két új tanulmányban.

baleset, gyermek, megelőzés | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A bevásárlókocsikat nem kifejezetten a gyermekek biztonságának szem előtt tartásával tervezték. Tavaly az ezzel kapcsolatos sérülések miatt 20 ezer amerikai kisgyerek került a kórházak sürgősségi osztályaira. A biztonsági övek helyes használatával a sérülés kockázata csökkenthető.

Az egyik ohiói bevásárlóközpontban bevezették, hogy a bejáratnál valaki felhívja a biztonsági öv használatára a szülők figyelmét, akik egyúttal egy kétdolláros kupont is kapnak.

Néhány jó tanács:

– Soha ne hagyjuk egyedül a gyereket a bevásárlókocsiban
– Ne engedjük, hogy felálljon a kocsiban
– Ne tegyük a bevásárlókocsi tetejére a Mózes -kosarat
– Ne engedjük, hogy a gyerek a kocsi kosár-részében utazzék
– Ne engedjük, hogy felkapaszkodjék a gyerek a kocsira
– Idősebb gyerek se tolja a kocsit, ha abban kisgyerek ül.

A másik veszélyforrás a mozgólépcső, különösen az 5 év alatti gyermekeknél okoz sok sérülést, évente mintegy 2 ezer amerikai kisgyerek szenved balesetet ily módon.

A legáltalánosabb balesetek, ha a gyerek elesik, és megvágja magát. A mozgólépcsős balesetek 35 százalékánál beakad a gyerek ruhája vagy cipője a lépcsők közé, így a lábsérülés veszélye nő meg. Sokszor amputálással végződik, ha a gyerek ujjai beszorulnak. Hasonlóan veszélyes helyzet, ha a mozgólépcsőn babakocsiban szállítjuk a gyereket. Inkább vegyük kézbe, vagy használjuk a liftet, ha babakocsival megyünk a bevásárlóközpontba, tanácsolják a kutatók.
| baleset, gyermek, megelőzés
2010-08-26 12:31:58
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop