Hirdetés

A krónikus fájdalom növeli a törések kockázatát

Az idős felnőttek akár kétharmadánál is fennállhat krónikus fájdalom. Egy vizsgálat szerint ez a panasz veszélyesebb, mint korábban gondoltuk, ugyanis jelentősen növeli az esés kockázatát a 70 év feletti korosztályban.

fájdalom, csonttörés |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

Egyértelmű, hogy a fájdalom nem része az egészséges öregedésnek, ennek ellenére sok esetben nem részesülnek megfelelő kezelésben az arra szorulók. Úgy tűnik, hogy a legalább két ízületet érintő krónikus fájdalom, vagy az igen kifejezett, és a napi aktivitást is befolyásoló panaszok jelentősen növelik az esés kockázatát.

A MOBILIZE Boston vizsgálat keretében 749 páciens általános állapotát és krónikus fájdalmakra vonatkozó panaszait mérték föl. Ezután a résztvevők 18 hónapon át naplót vezettek az esetleg előforduló esésekről. A páciensek 40 %-a számolt be legalább két ízületet érintő fájdalomról, és a vizsgált időszakban összesen 1029 esést regisztráltak a kutatók. Az elemzések során kiderült, hogy a krónikus fájdalom mintegy 50 %-kal növeli az esés kockázatát.

„Úgy tűnik, hogy fel kell vegyük a krónikus fájdalmat az időskori elesés kockázatát befolyásoló tényezők közé” - fogalmaztak a vizsgálat kutatói. - „A krónikus többízületi fájdalomtól szenvedők, illetve azok, akiknél az életminőséget is befolyásoló fájdalom áll fent, lényegesen magasabb kockázatra számíthatnak. A krónikus fájdalom megfelelő csillapítása az alapellátás fontos feladata.”

Science Daily
fájdalom, csonttörés

2022-08-03 11:39:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop