A törés kockázatának előrejelzése idősebb nőknél

Az amerikai orvosszövetség folyóiratában, a JAMA-ban megjelent cikk szerint egy újfajta diagnosztikai modell segítségével azonosíthatók a csípőtáji törés szempontjából legnagyobb kockázatnak kitett nők, még akkor is, ha nincs csontritkulásuk.

csontritkulás, törés, rizikó | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A csípőtáji törések kockázatát általában a csontsűrűség mérésével határozzák meg, a törések több mint fele csontritkulásban szenvedőknél következik be. Az állítás azonban megfordítható: a töréseknek közel a fele nem magyarázható a csökkent csontsűrűséggel– mondja dr. John Robbins, kaliforniai kutató.

Munkatársaival kifejlesztett egy 11 kérdésből álló tesztet, amelynek segítségével a posztmenopauza korában levő (50-79 éves) nőknél előre jelezhető a csípőtáji törés kockázata. A kérdőív elkészítéséhez 95 ezer idősebb nő adatait vették alapul.

Az előrejelzésnél kiértékelt tényezők a következők:

– életkor
– testsúly
– testmagasság
– etnikai hovatartozás
– általános egészségi állapot
– fizikai aktivitás
– az 55 éves kor után bekövetkezett törések története
– a szülők töréseinek története 40 éves koruk után
– dohányzás
– a kortikoszteroidok alkalmazása
– kezelt diabétesz.

Az afro-amerikaiaknál alacsonyabb a csontritkulás és a csípőtáji törések kockázata, mint a fehéreknél. A túlsúly is véd a csípőtáji töréseknél, míg az alacsony testsúly kockázati tényezőnek számít.

A kutatók remélik, hogy új modelljük segít tudatosítani az orvosokban és idősebb nőbetegeikben, hogy a csípőtörések kockázata több tényezőtől is függ.

A JAMA ugyanebben a számában közli még egy vizsgálat eredményét, ahol kapcsolatot találtak az alacsony csontsűrűség és az idősebb emberek törései, pl. autóbalesetben elszenvedett törések között, a csigolyatest töréseket nem vették figyelembe.

A kutatók szerint eredményeik rávilágítanak arra, mennyire fontos a csontritkulás szempontjából megvizsgálni és felmérni azokat az idősebb embereket, akik csonttöréseket szenvedtek. – A korábban a balesetek súlyosságának tulajdonított töréseket nem lehet egyszerűen elintézni azzal, hogy nincsenek kapcsolatban a csontritkulással – mondja a Mayo-klinika kutatója.

A kérdőív és a kalkulátor angol nyelven elérhető az interneten, a Fred Hutchinson Cancer Research Center honlapján.

| csontritkulás, törés, rizikó
2007-11-30 08:47:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop