Hirdetés

Az ünnep veszélyei a fül-orr-gégész szemszögéből

A karácsonyi és újévi ünnepekre mindnyájan testben és lélekben együtt készülünk. Az ünnepi készülődés és ünneplés közben azonban ne feledkezzünk el néhány fontos, esetleg veszélyes dologról sem. Óvjuk saját és embertársaink egészségét. Kérem, fogadják meg ezt a néhány jó tanácsot, hogy a békés, boldog ünneplés ne a kórházi osztályon érjen véget.

fül-orr-gégészet, ünnep, félrenyelés |

Gyógy-ír   Kisalföld | Fücsek, M.

Úgy tapasztaljuk, még nem tudja mindenki, hogy a kemény növényi magvak (pl. dió, mogyoró stb.) fogyasztása bizonyos veszélyekkel is jár. A veszély főként csecsemő- és kisdedkorú gyermekeinket fenyegeti, és ez nem más, mint az úgynevezett "félrenyelés". Ez azt jelenti, hogy a diódarab nem a nyelőcsőbe, hanem a légcsőbe kerül.

A félrenyelést elősegítő tényezők:

1. A táplálék és a levegő útja a garatban kereszteződik. Arról, hogy a táplálék a nyelőcsőbe, a levegő pedig a légútba kerüljön, bonyolult automatikus rendszer gondoskodik. Ez csecsemő- és kisdedkorban még nem mindig működik tökéletesen.

2. Hurutokra való hajlam

Ez a korosztály nagyon gyakran szenved légúti hurutokban. A szájba tett olajos magvak, illóolajok (dió) hatására a nyálkahártyán, főként hurutos állapotban a vérbőség fokozódhat, ingerlő érzés jelentkezik, ami köhögést okoz. Köhögés közben aztán könnyebben bekövetkezik a félrenyelés.

3. Rágófogak hiánya

A kemény magvak csak nehezen rághatók meg, így aránylag nagy darabokban történik meg a félrenyelés. Tilos ezért 5 éves kor alatt kemény olajos magvak fogyasztása.

Az ünnepekhez kapcsolódó másik veszélyforrás a szájba vehető sípok. A kisgyermek szájába adott sípoló eszközzel aztán a gyermek elesik, vagy a tömegben valakinek nekimegy és a szájban lévő kemény műanyag vég a garatba vagy a lágyszájpadba fúródik. Ilyenkor az "ünneplés" a műtőben folytatódik.

A petárdarobbantás a tiltások ellenére is élő hagyomány, pedig bizonyos esetekben akár süketséget is okozhat. A közeli és nagy hangosságú robbanáskor úgynevezett dörejártalom alakulhat ki. A hirtelen robbanás hatására a belsőfül sérül, és halláscsökkenés, fülcsengés vagy akár teljes süketség alakul ki. Főként kisgyermekek és idősebbek veszélyeztetettek, sérülékenyebbek. Mindhárom esetben sürgős orvosi ellátásra van szükség.

fül-orr-gégészet, ünnep, félrenyelés

2002-07-18 13:53:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop