Egyre több fiatal telefonál autóvezetés közben

Az amerikai kormány megbízásából készült tanulmány szerint az elmúlt évben nőtt azoknak a tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek a száma, akik vezetés közben mobiltelefonon beszélgetnek.

autóvezetés, telefonálás, mobil | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A felmérés megállapította, hogy a 16-24 éves korosztályban a vezetés közben mobiltelefonálók száma a 2002-es 5 százalékhoz képest 8 százalékra nőtt. Ez az arány 2000-ben még csak 3 százalék volt. A valamennyi korosztályt tekintetbe vevő vizsgálat során az arány változatlanul 8 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban bármely adott pillanatban 1,2 millió autóvezető a volán mögött mobilbeszélgetést folytat.

Az országos közlekedésbiztonsági testület azt javasolja, hogy az új jogosítvánnyal rendelkező fiatalok körében tiltsák be a vezetés közbeni mobilhasználatot. Egy az Utah-egyetemen lefolytatott szimulátoros kísérlet szerint a mobilon beszélő fiataloknak ugyanolyan lassú volt a reakcióidejük, mint a nem telefonáló időskorúaké. New Yorkban, New Jersey-ben és Washingtonban tilos a kihangosító nélküli mobilhasználat az autókban. Virginia állam törvényhozása most dolgozik egy törvényen, amely a 18 éves vagy annál fiatalabb autóvezetőknél megtiltja bármilyen típusú mobiltelefon használatát.

Reuters Health
| autóvezetés, telefonálás, mobil
2005-06-05 14:47:11
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop