Fáradtság és álmosság vezetés közben: mit tegyünk?

A legtöbb ember tisztában van az ittas vezetés veszélyeivel, de nem veszik komolyan az álmosságot. Ez nagy hiba. A kutatók azt találták, hogy a 18–24 óra alvás nélküli vezetés hasonló kockázatot jelent, mint a részegség.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sarkady, L.

Kép: Times Now

Tévhit: Jobb álmosan, mint részegen

Az alkoholhoz hasonlóan az álmosság és a fáradtság is rossz döntéseket és hosszabb reakcióidőt eredményez, nem is beszélve a elbóbiskolás kockázatáról.

Tény: A koffein enyhén élénkít

Függetlenül attól, hogy kávé, üdítő italok vagy rágógumi formájában jelenik meg, a koffein csak rövid időre növeli az éberséget. Ne feledje, hogy a hatás kb. 30 percig tart, ezért érdemes félreállni és pihenni, amíg fel nem élénkül. Ennek az ideiglenes javulásnak megvannak a korlátai - a koffein nem képes legyőzni a súlyos fáradtságot, és még kevésbe lehet hatással a rendszeres kávéfogyasztókra.

Tévhit: Az álmos vezetés csak éjszaka történik

A legtöbb fáradtsággal összefüggő baleset hajnalban 4-6 óra között történik, de az álmos vezetés nem korlátozódik erre a pár órára. Egy másik csúcsidő 14-16 óra között van. A csúcsforgalom is veszélyes lehet, az ingázók egynegyede szerint havonta legalább néhány alkalommal álmosan vezetnek.

Tény: Az álmos vezetés halálos lehet

A kormány becslése szerint a járművezetők fáradtsága legalább 100 000 a rendőrség által bejelentett balesetet és több mint 1500 halálesetet okoz (Egyesült Királyság adatai). A tényleges szám nagyobb lehet, figyelembe véve az Angol Nemzeti Alvás-alapítvány közvélemény-kutatásának több mint egyharmadát (103 millió ember), akik azt állítják, hogy már aludtak el a kormánynál.

Tévhit: Csak az idős emberek alszanak el a kormánynál

A fáradtsággal összefüggő balesetek több mint felét 25 évnél fiatalabb járművezetők okozzák. Mások, akiknek a legnagyobb a kockázata: férfiak, alvászavarok, gyermekekkel utazók, hivatásos járművezetők, időszámítás-eltolódás utáni sofőrök és éjjeli műszakban dolgozók. Az éjszaka végzett vezetés majdnem hatszorosan növeli a kockázatot. Az alvási ciklust megszakító, forgó váltás és heti több, mint 60 óra munkavégzés szintén okozhat fáradt vezetést.

Tévhit: A hűvös levegő képes ébren tartani

Az AC (Air Conditioning, klíma berendezés) vagy az ablak kinyitása lehet hűvös, de ez alig segít az álmosság elleni küzdelemben. Gondoljon arra, hogy az emberek milyen jól alszanak hideg, téli éjszakákon is. Sőt, a hálószoba hűtése általában javítja az alvást. A hangos zene szintén haszontalan a sofőr fáradtsága ellen.

Tény: Utastárs segíthet hosszú utakon

Hosszú közúti kirándulásokhoz a legjobb, ha társat visz magával - lehetőleg valakit, akivel megoszthatja a vezetést is. Húzódjon félre és cseréljenek kb. 150 kilométerenként vagy kétóránként. Aki nincs a kormány mögött, annak is ébren kell maradnia, és beszélgenie kell a sofőrrel. Sőt az utas figyelni tudja azokat a jeleket is, melyek a sofőr elbóbiskolására utalnak.

Tény: Egy rövid szundítás a legjobb megoldás

Egy rövid szundira való félreállás a leghatékonyabb módja az éberség helyreállításának útközben. Parkoljon le biztonságos, jól megvilágított helyen. Állítsa be az óráját vagy a telefonját, hogy 15 perc múlva felébressze. Ébredés után mozogjon kicsit, hogy valóban felébredjen, mielőtt visszatér az útra. A hosszabb alvás (akár 5 perccel hosszabb is) fokozhatja a szédülést és a tájékozódási zavart. Ha fél óránál tovább szándékozik aludni, akkor legjobb, ha szállást keres.

Tévhit: A legjobb, ha nem eszik útközben

Persze, ha megállunk egy nagy tál spagetti végett, az jegy lehet az álomföldre. De önmagát az ételtől megfosztani nem megoldás. Hosszú utazások során fenn kell tartani az állandó energiaellátást. Jó, ha kétóránként eszik valami egészséges ennivalót. A legjobb választás a fehérje és szénhidrát kombinációja, például sajt teljes kiőrlésű keksszel.

Tény: Sok gyógyszer álmosságot okoz

Sok általánosan használt gyógyszer, például a nátha, allergia vagy mozgásszervi betegségek kezelésére, akadályozhatja az éberséget az úton. Ha a gyógyszer ismertetője mellékhatásként jelzi az álmosságot, vagy nem javasolja a gépjárművezetést, akkor legjobb, ha nem ül a kormány mögé. Még kis mennyiségű alkohol is fokozhatja a gyógyszerek mellékhatását.

Tény: Öt jel, ha itt az ideje a pihenésnek

• Gyakori pislogás vagy ásítás, vagy a fej tartásának nehézségei

• Nyugtalanság vagy ingerlékenység érzése

• Álmodozás

• Hiányzó kijáratok vagy közlekedési táblák

• Másik sávba sodródás

Tévhit: Nem lehet megállítani egy álmos vezetőt

Ha tudta, hogy a barátja túl sok sört ivott, elkérné-e az autó kulcsát? Az italnál nehezebb megítélni az álmosságot, pedig ennek észlelése a statisztikák szerint életet menthet. Ha valaki kevesebb, mint hat órát aludt, vagy ismételten ásít, fontolja meg a rábeszélést, és javasoljon egy szundikálást vagy jó éjszakai alvást, mielőtt útra kél.

Sarkady László dr.

| autóvezetés, álmosság
2023-01-25 14:52:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop