Figyelemelvonás vezetés közben

Egyre több amerikai államban tiltják be a mobiltelefon autóvezetés közbeni használatát, mert már egy 1997-es tanulmány megállapította, hogy az autóban használt mobiltelefon megnégyszerezi a balesetek kockázatát.

autóvezetés, telefonálás, mobil, figyelem | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint azonban a tilalom többet árt, mint használ. Nem tilos ugyanis a kihangosított telefon használata, és a szakértők szerint nem a telefon kézben való tartása okozza a figyelem elterelését, hanem maga a beszélgetés.

– A helyzet sokkal rosszabb lett – mondja Barbara Harsha, közlekedésbiztonsági szekértő.– Az emberek most az hiszik, hogy nagyobb biztonságban vannak. Még többet fognak majd beszélgetni, és lehet, hogy még több balesetet okoznak.

Egy másik vélemény szerint a kézben tartott mobiltelefonon át történő beszélgetés közel annyi balesetet okoz, mint az ittas vezetés.

Egy 2001-es, Észak-Karolina államban végzett tanulmány szerint nem is annyira a mobiltelefonálás okozza a problémát, mint a vezetés közben végzett számos más tevékenység, amelyeket senki sem akar betiltani.

A tanulmány során 5 ezer balesetet vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a leggyakrabban az alábbi tevékenységek vonják el az autóvezetők figyelmét:egy személy vagy egy tárgy, gyakran a gépkocsin kívül (29,4 százalék), az autórádió, magnó vagy CD-lejátszó beállítása (11,4 százalék), a másik utas (10,9 százalék), a klíma beállítása (1,8 százalék), evés vagy ivás (1,7 százalék). A mobiltelefonok csak 1,5 százalékban voltak hibáztathatók a baleset okozásáért.

ABC News
| autóvezetés, telefonálás, mobil, figyelem
2005-06-05 15:03:35
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop