Hogyan válasszunk kerékpáros bukósisakot a gyermekünknek?

Kerékpározni csak és kizárólag bukósisakban biztonságos – igaz ez a felnőttekre, de hatványozottan igaz a gyermekek esetében is. A gyerek bukósisak beszerzése a legfontosabb szülői feladat egy családi bringázás előtt, ám közel sem mindegy, milyen szempontok alapján választjuk ki azt. Ebben segítünk!

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Tudomásul kell venni: a baj bizony megtörténhet

Ami a biciklis bukósisakokat illeti, sokan nem veszik komolyan ezt a biztonságtechnikai eszközt. Az emberek olykor csak legyintenek, azt hiszik, felesleges, aztán a hírekben ott szerepel az a felnőtt vagy gyermek, aki súlyos fejsérülést szenvedett bringázás közben, mert nem volt rajta kerékpár sisak

Érdemes mindenkinek megjegyeznie, aki kerékpárra ül: a baj bizony megtörténhet, még akkor is, ha az ember a világ legjobb bicajosa. Egész egyszerűen azért, mert a közlekedésben a kerékpárosok sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen egy autó ellen tehetetlenek. 

Éppen ezért az a legjobb védekezés, ha már az indulásnál felkészül az ember a baj lehetőségére, azaz sisakot húz a fejére. Ez egy felnőtt esetében is igaz, de még inkább az, ha gyermekről beszélünk. 

Egy ütközésnél a gyermekek a leginkább kiszolgáltatottak, hisz nem tudják még védeni magukat, koordinálatlanul landolnak a talajon – igaz ez a legügyesebb kicsik esetében is. Ilyen helyzetben a bukósisak minden túlzás nélkül életet menthet. De mi alapján válasszon egy szülő a bukósisakok közül? Mire kell figyelni?

Csak a minőség a megfelelő

Amikor gyermekünk részére veszünk biztonsági eszközt, mindig a minőséget kell választani, legyen szó bármilyen tárgyról. A sisakok esetében is igaz ez a tétel: csakis a minőségi gyártók bevizsgált sisakja jelent megnyugtató megoldást.

Egy silány minőségű kobak több kárt csinálhat, mint amennyi haszna van, hiszen hamis biztonságérzetet kelt, amikor pedig szükség lenne rá, az első ütésre eltörik. Épp ezért ha a gyermek részére keresünk biciklis bukósisakot, akkor érdemes utánanézni az elismert brandek ajánlatának, valamint szemezgetni a vásárlói visszajelzések között.

Figyelni kell a méretezésre

Nem meglepő megállapítás, hogy a bukósisakoknál is fontos a méret. Egy sisak akkor megfelelő, ha mindenhol illeszkedik a fejre, mivel csak és kizárólag így látja el tökéletesen a feladatát, a fej védelmét.

Éppen ezért a vásárlás után még otthon, nyugalmi helyzetben ki kell próbálni, hogyan teljesít az eszköz, de még jobb, ha erre a sisak megvétele előtt kerül sor, például egy felpróbálással, esetleg próbatekeréssel.

Fontos a szellőzés

A biztonság szempontjából lényegtelen, a gyermek kényelme, komfortossága miatt azonban fontos, hogy a sisak jól szellőzzön. Ha ez az adottsága nincs meg, csak egy ideig viseli majd azt el a fején a gyermek, utána ezernyi indokot kitalál, hogy levehesse.

Ez nem is csoda, hiszen kényelmetlen számára, beizzad a feje a rosszul kialakított sisak alatt. Szóval, ha olyan sisakot szeretnénk, amelyet örömmel hord a gyermek, illetve amit ő kér, hogy felvehessen, az mindenképpen olyan legyen, ami tökéletes szellőzést biztosít a fejbőrének. Erre is figyelni kell a vásárlás során!


| kerékpár, baleset megelőzése, bukósisak
2021-10-26 10:11:52
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop