Kövér autóvezetők és a biztonsági öv

Egy amerikai vizsgálat szerint a testméretek növekedésével arányosan csökken a biztonsági öv használata. Sajnos, előfordul, hogy a kövérek használnák ugyan a biztonsági övet, de az autógyárak nem minden esetben gyártanak hosszabb övet vagy a meghosszabbítást.

baleset, biztonsági öv | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
David Schlundt, a Vanderbilt-egyetem kutatója közel 250 ezer telefonos válaszadó körében vizsgálta a biztonsági öv használata és a testsúly közötti összefüggést, így állapította meg, hogy a magasabb testtömeg-index a biztonsági öv ritkább használatával jár együtt.

Az igen kövérek csupán a 70 százaléka kapcsolja be minden esetben az övet, míg a normális testsúlyúaknál ez a szám 83. Statisztikai adat, hogy az autóbalesetben elhunytak több mint fele nem volt bekötve.

A biztonsági öv használatát többféle tényező is befolyásolja, az életkor, a nem és az egyes államok törvényeit, de a kutató szerint a testsúllyal való összefüggés ezeknek a tényezőknek a figyelembe vételével is fennállt.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy az övet meghosszabbító betétet igen óvatosan lehet csak használni, mert ez a soványaknál okozhat balesetveszélyt. A helytelen méretű biztonsági öv azt eredményezheti, hogy nem a felsőtestet, hanem a hasat átfogó öv feszül meg balesetnél, ami hasi sérülésekhez vezethet.

HealthDay
| baleset, biztonsági öv
2008-02-10 18:17:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop