Miért olyan veszélyesek a gumilövedékek?

Ez a tömegoszlatási eszköz nem olyan ártalmatlan, mint amilyennek hangzik.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sarkady, L.

George Floyd halála után - az egyik elmondhatatlan számú fekete ember közül, akik az évek során rendőrségi brutalitást tapasztaltak - az Egyesült Államok egész területén és azon túl is szervezett tiltakozásra sor került. A tiltakozás során a rendészeti szervek gumigolyókat (valamint ütőket, könnygázt és fénygránátokat) használtak a tömeg fékentartására.  

De nemcsak a fosztogató és randalírozó embereket célozták. Linda Tirado újságírót és fotóst gumilövedékkel lőtték szemen a Minnesotában zajló tiltakozás alkalmával, és május 30-án a Twitteren kiderült, hogy az egyik szemére véglegesen megvakult.

Pontosan mi a gumilövedék? 

Az Emberi Jogi Orvosok (PHR, Physicians for Human Rights) és az Állampolgári Jogi Szervezetek Nemzetközi Hálózatának (INCLO, International Network of Civil Liberties Organizations) 2016. évi jelentése szerint a gumilövedékek (KIP, kinetic impact projectile), amelyeket tömegoszlatási célokra használnak, lehetnek gömb- vagy hengeralakúak, különféle méretűek, és egylövésként vagy sorozat lövedékként alkalmazhatók. Néha gumi helyett műanyagból vagy PVC-ből készülnek, vagy akár olyan kompozitból is, amely fémet tartalmaz. 

A gumilövedékeket az Egyesült Államok bűnüldöző rendszerei használták először az 1960-as évek közepén a vietnami háború elleni tiltakozások kapcsán. 

Az orvosi szakirodalom szisztematikus áttekintése, amelyet a BMJ Open 2017- ben tett közzé, megállapította, hogy a gumilövedékek súlyos sérüléseket, rokkantságot és akár halált is okozhatnak. A gumilövedék miatt sérült 1 984 ember közül 53 meghalt, 300 pedig tartósan rokkant lett. A túlélők 71% -ának súlyos sérülése volt, a felülvizsgálat szerint. 

A gumilövedék kevésbé halálosak, mint más lövedékek, de jelentős fájdalmat vagy sérülést okoznak, attól függően, hogy hol találja el a testet, és milyen távol van a lövésztől” - mondta Howard Mell MD, az Amerikai Sürgősségi Orvosok Főiskola (ACEP, American College of Emergency Physicians) szóvivője.

Mennyire veszélyes?

Bár "kevésbé halálosak", a gumilövedékek továbbra is rendkívül veszélyesek. A rendőröket arra képzik ki, hogy lefelé lőjenek, elkerüljék az arcot, és végtagokra (azaz a karokra és a lábakra) célozzanak. Mindazonáltal, egy lövedék gellert is kaphat, és ezáltal okozhat súlyos sérüléseket - mondja Dr. Mell. 

A gumilövedék megsértheti a bőrt, vagy komoly hegeket, illetve sebeket okozhat. Ha 30 méter távolságról talál, akkor ez egy igen erős ütés. Ha a nyakba ütközik, tartós károsodást, sőt életveszélyes légzészavart okoz. Ha a szemet találja el, vakságot. A közvetlen közelről leadott lövés halálos. 

„A gumiprojektilek leggyakrabban zúzódásokat és enyhe duzzanatot okoznak, ám ismert, hogy töréseket, a látás elvesztését (bizonyos esetekben a szem eltávolítását igénylik) és koponyaűri vérzést okozhatnak”- mondja Ian Wittman MD, a sürgősségi osztály vezetője (Langone Kórház, Brooklyn, New York, USA)-i ban található. 

Mi a teendő, ha Önt meglövik?

Ha valaki tüntetéseken vesz részt, és gumilövedékkel találják el, Dr. Wittman azt tanácsolja, hogy azonnal forduljanak orvoshoz. "Számos módon károsíthatják a szerveket" - mondja. Míg orvoshoz jut, erős nyomást gyakoroljon a vérző sebre és a jeget a zúzódásokra. 

Dr. Mell egyetért azzal, hogy fontos orvoshoz fordulni, még akkor is, ha a sérülés kezdetben nem tűnik súlyosnak. "Ha a nyakat éri a lövedék, még ha eleinte rendben lévőnek is látszik, akkor is fedett csont-, ér- vagy izomszövet sérülések keletkezhetnek, melyek idővel súlyosbodhatnak és életveszélyessé válhatnak” - figyelmeztet.

Az emberi jogi csoportok szerte a világon lobbiznak a gumilövedékek és más KIP-ek betiltásáért. 

"Tekintettel a bennük rejlő pontatlanságra, a visszaélés lehetőségeire és a súlyos sérülésekre, tartós fogyatékossággal és akár halállal járó egészségügyi következményekre, a gumilövedék nem megfelelő eszköz tömegoszlatási feladatokhoz " - írta a BMJ Open cikkének szerzője. "Sürgősen nemzetközi irányelveket kell kidolgozni a tömegoszlató fegyverek használatáról a felesleges sérülések és a halálesetek megelőzése érdekében."

Sarkady László dr.

Why Rubber Bullets Are So Dangerous, and What to Do if You're Shot With One - Claire Gillespie, 

health.com

| gumilövedék, tömegoszlatás, lőtt sérülések, traumatológia
2020-06-13 13:19:12
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop