Mit tegyünk, hogy szilveszterkor ne sírva kelljen vigadnunk?

Baleset az év utolsó napján, sőt, utolsó óráiban is érhet minket. Foglaljuk össze a szilveszterkor ránk leselkedő veszélyeket.

baleset, szilveszter, sérülés | InforMed Hírek15   InforMed | Boross, Gy.

Az óév búcsúztatás legveszélyesebb és sajnos sokak által mégis kedvelt, elmaradhatatlan "kelléke" a petárda. Hogy mi lenne a jó, nehéz lenne megmondani, könnyű viszont felsorolni mindazt, ami visszatarthatna használatától: mivel kezünkben, kezünkkel kell működésbe hozni, az időben el nem dobott petárda súlyos kézsérülést okoz.

Ez szinte mindig roncsolással, csonkolással jár és jellemzője, hogy általában égési sérülés is kíséri. A kezelés hosszadalmas és a működéskiesés miatt teljes gyógyulás nem várható. Talán sokan a hangjáért szeretik ezt az ördögi szerkezetet, pedig az is okozhat maradandó károsodást. Ha túl közel durran valakihez, súlyosabb fülpanaszokat, halláskárosodást idézhet elő. Azt hiszem, azt sem kell részletezni, hogy a szemet sértve ugyancsak durva eredménye lehet annak, ami eredetileg "jó heccnek" indult.

A pohár és üveg szilveszterkor sem törik kevésbé, mint máskor. Gondoljunk erre is, mikor az új évre koccintunk. Az alkohol tompítja reflexeinket - nem árt az óvatosság! Régi tapasztalat, hogy a spicces-ittas ember "bátorsága" megnő, erősnek érzi magát, hősködésre hajlamos. Ne keressük a bajt, ne keveredjünk verekedésbe vélt vagy valós nézeteltérések miatt, és ügyességünket ne próbáljuk vakmerőcselekedetekkel bizonyítani.

Évről évre visszatérő mutatvány a települések főterén felállított, "mindenki karácsonyfájának" megmászása. Törés, zúzódás, koponya- és gerincsérülés, de a lámpafüzérrel való találkozáskor áramütés is bekövetkezhet! Ismereteim szerint - a megelőzést szolgálva - egyes városokban még szilveszter előtt lebontják a nagyfenyőt.
Az év vége hagyományos itala a pezsgő. Az üveg kinyitásának többféle változata ismert, a hangtalan felbontástól a durranással kísért dugókilövésig. December 31-én legtöbben ez utóbbit választják, tehát vigyázzunk!

Nyitás közben ne irányítsuk az üveget mások felé, de magunk se nézzünk farkasszemet vele, ha netán késik a dugó. A nagy erővel kiszabaduló műanyag vagy parafa súlyos, sokszor maradandó szemsérülést, látáscsökkenést, de vakságot is okozhat.

Forrás: Gyógyír
| baleset, szilveszter, sérülés
2018-12-28 18:44:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop