Ne vegye félvállról - veszélyes a hólapátolás

A hólapátolás veszélyes is lehet - sérülhet a hát, a váll, a csukló, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

sérülés, tél, , megelőzés | InforMed Hírek10   InforMed | Glanz, J.
Minden évben számtalan sérültet kell kezelni hólapátolás és a hóelfúvó eszközök használata miatt, roncsolt sebekkel, ujjamputációval, csonttörésekkel. A sérülés veszélye nagy, függetlenül attól hogy milyen gyakran lapátolunk havat, évente egyszer-kétszer, vagy rendszeresen.

Mire kell figyelni a sérülések elkerülése érdekében?

Krónikus betegek beszéljék meg orvosukkal, szabad-e havat lapátolniuk. A hólapátolás megterheli a szívet és a vérkeringést

Öltözzünk fel megfelelően. Könnyű, réteges, vízhatlan ruhát viseljünk, mely jól szellőzik és szigetel. Vegyünk fel sapkát, kesztyűt és vastag meleg zoknit, meleg, csúszásgátlóval ellátott cipót vagy csizmát, az elesés megelőzésére.

Figyeljünk oda, hol lapátolunk, nincs-e jégfolt vagy egyenetlen felszín a talajon.

Melegítsünk be hólapátolás előtt, legalább 10 perc könnyű tornával.

A hólapátolás a súlyemeléssel hasonlítható össze. Tartsunk gyakran szünetet és pótoljuk a folyadékveszteséget. Ha bármilyen szívpanaszunk jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ne használjunk túl hosszú vagy túl nehéz lapátot, hanem olyat amelyik magasságunknak és testi erőnknek megfelel.

A havat inkább toljuk, ne emeljük, de ha mégis emelni kell, tegyük azt szakszerűen. A lapátot a térdeket behajlítva, merev derékkal emeljük. Inkább kevés havat tegyünk a lapátra és vigyük oda, ahol le akarjuk rakni a havat. A teli lapát felemelése kinyújtott karral nagyon megterheli a gerincet. A mély havat inkább apránként távolítsuk el.

Ne dobjuk a lapáton lévő havat oldalra vagy hátra a vállunk felett, mert ez a csavaró mozgás nagyon megterheli a gerincet.

Takarítsuk le hamar és inkább gyakrabban a havat, így könnyebb lesz a dolgunk.
| sérülés, tél, hó, megelőzés
2012-12-06 20:27:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop