Hirdetés

Véletlen (?!) - Nyári balesetek

A nyár sok örömet nyújthat mindenkinek, de ami az egyik pillanatban még szórakozás, az a másikban már enyhébb, vagy súlyosabb baleset forrása lehet!

baleset, nyár |

InforMed Hírek29   InforMed | Boross, Gy.

Kép: FreeDigizalPhotos.net

Szárazon...

Kerékpárral közlekedve - csoportos túrán különösen - tartsuk be a közlekedési szabályokat, ha motoron vagy autóban ülünk, óvjuk a kerekezőket! Biciklivel felbukva nemcsak horzsolásokat, hanem súlyos töréseket is szenvedhetünk. Ha csemetéink még nem ülnek biztosan a nyeregben, ne engedjük őket az útra, csak a játszótéren tekerjenek.

A gördeszka, görkorcsolya manapság igen népszerű. Önfeledt - felelőtlen - száguldásra csábít, ugyanakkor nagyon veszélyes! Tapasztalatink szerint az alkar és könyök törése a leggyakoribb gördeszka-betegség.

Vigyázzunk gyermekeinkre, közlekedéskor számítsunk hirtelen fel- bukkanásukra. Figyelmeztessük őket is a veszélyre, arra, hogy nemcsak őket érheti baleset, de a járdán suhanva ők is fellökhetnek bárkit! 

Ha a strandon focizunk, röplabdázunk, vagy más sportágat űzünk, jusson eszünkbe a fokozott sérülésveszély: a pálya talaja gyakran egyenetlen, füves vagy homokos, bokánkat, lábunkat pedig legtöbbször nem védi sportcipő.

Könnyen szerezhetünk rándulást, súlyosabb esetben szalagszakadást, törést. A mezítláb járás egyrészről egészséges, jó a talpizmainknak, de ilyenkor gyakrabban számíthatunk szúrt, vágott, esetleg égett, eldobott csikk! sérülésekre.

... és vízen

A vízen és a vízparton is vigyázzunk magunkra!

Legveszélyesebb mutatványaink egyike a fejesugrás. Ha mindenáron hódolni akarunk ennek a látványos szenvedélynek, csak ott tegyük, ahol a víz kellő mélységű! Egy meggondolatlan pillanat egy életet tehet tönkre! Sekély vízben, nagy erővel a tófenékre érve nyakunk megtörik, károsítva a gerincvelőt is. Az elszenvedett csigolyatörés legtöbbször súlyos bénulással jár, még rosszabb esetben végzetes lehet!

Ugyancsak népszerű és egyre több helyen megtalálható a rafinált vonalvezetésű, meredek lejtésű óriáscsúszda. Csak az előírásoknak megfelelően használjuk, várjuk meg mindig, amíg az előttünk lévő eléri a medencét, tavat. Ne próbáljunk egyéni koreográfia szerint, netán csoportos alakzatban, vagy fejjel lefelé csúszni! Gondoljunk itt is a veszélyre, hogy a csúszda végén a víz helyett ne a mentőautó várjon!

Ha vízre szállunk, tudjunk róla: csónakban, kajakban is történhet baleset! Óvatosan bánjunk az evezőkkel, figyeljünk mindig a körülöttünk lévőkre is! Vízbe vagy csónakba úszógumi, mentőmellény nélkül csak úszni tudók menjenek. Az úszni nem tudó vagányokat hamar elnyeli a víz! Ne ugráljunk, ne boruljunk szándékosan, mert felhevült testtel hirtelen a hűvös vízbe kerülni életveszélyes! Egyszóval, ha gondtalan nyaralásra vágyunk, jusson eszünkbe mindig és mindenütt:

baleset, nyár

2023-06-20 14:44:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop