Veszélyek a karácsonyi ünnepek alatt

Mire vigyázzunk, hogy békés napjainkat ne rontsa el egy kellemetlen sérülés, vagy kórházi kezelés?

baleset, sebészet, sérülés. karácsony | InforMed Hírek16   InforMed | Boross, Gy.

Már a fenyőfa szárának méretre alakításánál óvatosnak kell lennünk! Ezt a műveletet mindenki más módszerrel végzi, ki baltával, ki fűrésszel, de van, aki késsel próbálkozik. Mindegyik veszélyes, a megcsúszó, megugró szerszám egy pillanat alatt komoly kézsérülést okozhat, ami az inakat, idegeket is érintheti, hosszú hetekig tartó gyulladással.

Ha a fa már a talpban áll, gondoskodjunk a rögzítéséről, erre egy vastagabb damil kiválóan megfelel, amivel fűtéscsőhöz, vagy más alkalmas tárgyhoz kiköthetjük. Ezzel megelőzhetjük azt, hogy a fenyő a gyerekekre dőljön, ami ugyancsak bajjal jár. 

A díszítés során az üvegdíszek eltörhetnek, metszett sebet okozva, a tűlevél szúrása gyakran begyullad, ami a seb ‘felvágásával", kitisztításával végződhet. Gondoljunk az elektromos balesetekre is! Kizárólag szabványos, jól szigetelt izzósort használjunk! Az áramütés komoly dolog, sokszor végzetes!

A teljes díszben pompázó fenyőfáról nem hiányozhatnak a gyertyák, csillagszórók. Fényük hangulatos, de lángjuk nagyon veszélyes! A többi ágtól kellő távolságra helyezzük el őket, lehetőleg könnyen gyúló bútor se legyen a közelben.

Sose hagyjuk magára az égőgyertyát, csillagszórót, mert - különösen a napok haladtával, ahogy a fa egyre szárad - egy pillanat alatt nagy tűz keletkezhet! Gyermekkezébe ne adjuk ezeket a kellékeket - az égési sérülés fájdalmas, és nyomot hagy maga után!

Az ünnepek elmúltával a fa leszedésekor a díszítésnél említett veszélyek újra érvényesek. Végül még egy fontos dolog: A fenyőeltávolítására - főleg a lakótelepeken - sokan alkalmazzák az ‘erkélyről kidobás" módszerét, ami érthető, hisz így nem lesz tele tűlevéllel a lakás.

De vigyázzunk! Győződjünk meg arról, hogy odalent nincs senki, amennyiben mód van rá, egy családtagunk lentről biztosítsa a műveletet. A zuhanó fa nagy erővel érkezik le, ha eltalál valakit, komoly sérülést okoz! Gondoljunk tehát a fentiekre, hogy ünnepünk nyugodt és balesetmentes legyen!

| baleset, sebészet, sérülés. karácsony
2019-12-10 11:05:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop