Legutóbbi cikkek

A mentősök túl sokat használják a szirénát

A mentőautók vezetői gyakran ok nélkül használják a villogó fényeket és a szirénát, és ezzel növelik a balesetveszélyt, állítják ohiói szakemberek.


A testmozgás segít elkerülni az eséseket

Az idősebbek gyakori testmozgással elkerülhetik, hogy elessenek, és ezzel súlyos baleseteket szenvedjenek, állítják francia kutatók.


Szabálytalan vizeken

A víz - így mondják - veszélyes üzem, de csak addig, amíg nem tiszteljük a szabályait.


A téli balesetekről általában

Amikor beköszönt a tél, leesik a hó, a megváltozott időjárás, illetve a rossz útviszonyok miatt gyakoriak a szezonális balesetek, melyeket két nagy csoportba sorolhatunk. Az egyik csoportba a szabadidő eltöltésével kapcsolatos sérülések tartoznak, a másikba a megváltozott útviszonyok, a csúszós, jeges, havas járdákon, úttesteken bekövetkezett balesetek tartoznak.


Mit tehetünk még, hogy elkerüljük a csontritkulásból eredő töréseket?

Csontritkulás esetén a legenyhébb ütődés vagy rázkódás is csonttörést okozhat. Végig kell gondolni, hogyan lehet alakítani a mindennapi tevékenységet, biztonságosabbá tenni az otthoni környezetet, ismerni a házon kívül fennálló veszélyeket ahhoz, hogy csökkentsük a balesetek lehetőségét. Az otthoni világítótesteket úgy célszerű felszerelni, hogy az előterek, lépcsőházak és bejáratok jó megvilágítást kapjanak. A villanykapcsolókat könnyen elérhető helyre szereltettük fel. A lépcsők mindkét oldalán felszerelt korlátokkal biztosítsuk a kapaszkodást és az egyensúly megtartását.


Csontritkulás jelentősége a baleseti sebészetben

A csontszövet öregedése a víztartalom csökkenésében, az alkotó kollagénfehérjék összetételének változásában, a csontépítő sejtek tevékenységének lassulásában és a csont tömegének csökkenésében nyilvánul meg. A baleseti sebész számára ezen csontok csökkent rugalmassága, fokozott töréshajlama fontos.


Hogyan bontsunk pezsgőt balesetmentesen?

Kinyitása előtt a pezsgőspalackot még véletlenül se rázzuk fel. Például felbontás előtt ne lóbáljuk kezünkben, ami akaratunk ellenére is előfordulhat, ha a konyhából a szobába haladva testünk mellett természetesen visszük. Ha nem rázzuk fel, nagy eséllyel elkerülhetjük azt, hogy a drótkosár eltávolítását követően a dugót váratlanul kilője.A nyitást megelőzően az üveg alapját fix alapra helyezzük (ez lehet akár a combunk is), ahol jól megtámaszkodhat. Kissé döntsük meg, s győződjünk meg arról, hogy ha mégis kilövődne, sem embert, sem törékeny tárgyat (például csillárt) nem találunk el vele. Ezután a fedőfóliát, majd a drótkosarat távolítsuk el. A dugót óvatosan forgassuk kifelé úgy, hogy közben hüvelykujjunkat állandóan szorítsuk hozzá. Ezzel a dugót az illemszabálynak megfelelően, hang nélkül húzhatjuk ki a palackból. A legfontosabb tehát: nyitás közben a dugót soha ne tartsuk se magunk, se társaink felé, s figyeljünk arra is, hogy kilövése esetén törékeny tárgyat ne találhassunk el!


Az ünnep veszélyei a fül-orr-gégész szemszögéből

A karácsonyi és újévi ünnepekre mindnyájan testben és lélekben együtt készülünk. Az ünnepi készülődés és ünneplés közben azonban ne feledkezzünk el néhány fontos, esetleg veszélyes dologról sem. Óvjuk saját és embertársaink egészségét. Kérem, fogadják meg ezt a néhány jó tanácsot, hogy a békés, boldog ünneplés ne a kórházi osztályon érjen véget.


Ha vízparton nyaralunk - Vízibalesetek

Úszni nem tudó gyermek ne menjen kíséret nélkül még a víz partjára se! Aza felnőtt vagy gyermek, aki nem tud biztonsággal úszni, nem megfelelő kíséret!Érvényes ez arra a nagyszülőre is, aki csupán horgászni vinné unokáját.Úszni nem tudó egyén számára nem jelenthet mélyvízben kellő biztonságot sem a gumimatrac, sem pedig a kajak vagy a vízibicikli.Mielőtt bemegyünk a vízbe, zuhanyozzunk le fokozatosan hidegebb vízzel. Ha erre nincsen lehetőség, a vízbe először fokozatosan, lassan menjünk be,s lehetőleg fokozatosan vizezzük be testünket, először a karokat, majd a lábakat,s végül mellkasunkat. A fából készült vizes stég, az algával borított kő rendkívül csúszós felület!Ne fogócskázzon, ne szaladgáljon és ne ugráljon ilyen helyen. Ugyanez vonatkozika strandmedencék sima felületű betonszegélyére is, ahol könnyen megcsúszhat,s vízbeugrásnál komoly lendületet veszíthet. Nincsen olyan nyár, amikor valakine szenvedne haránt-gerincvelőszakadást, s ennek következtében kialakuló,élete végéig tartó,különböző fokú bénulást!Pontosan a fenti veszélyek miatt kerülje a sekély vízbe ugrást. Nemcsaka fejesugrás,de a "talpas" is veszélyes ebben az esetben.Aki alkoholt fogyaszt, az ne csak az autóvezetést, de az úszást, lubickolástis mellőzze. Ezt elsősorban társaink figyelmeztetésével oldhatjuk meg, mertaz ittas ember gátlásai oldódnak, s elveszítve az önkontrollt, ha nem figyelmeztetik,könnyen a víz alá kerülhet.Tele hassal szintén kerüljük az úszást, evés után pihenjünk egy kicsit,hagyjuk, hogy szervezetünk nyugodtan "emésszen".


Balesetek télen

Bizony fázik ám nagyon Mici Mackó is a hideg, fagyos, téli napokban. Ha az utak jegesek, ugrásszerűen megnő a balesetek száma. Gyakran előfordul az utcán, hogy esnek-kelnek embertársaink. Ilyenkor az első ijedség után megpróbálunk segíteni, több-kevesebb sikerrel, majd elgondolkodunk, hogyan is illett volna a mentő megérkezéséig elsősegélyben részesítenünk szerencsétlenül járt társunkat. Ezért hasznos lehet, ha néhány ismeretünket felelevenítjük, melyet magunk is megtehetünk a szakszerű orvosi ellátás megkezdésig.


| | | | | | 7 |

Web Design & Development Prowebshop