Étrendi változtatások csökkentik az ízületi panaszokat

Sok reumatoid arthritiszben (RA) szenvedő beteg figyeli meg, hogy egyik vagy másik ételtől enyhülnek, illetve súlyosbodnak a panaszai.

ízületi gyulladás, diéta | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
– Nincs minden ki számára egyformán alkalmazható ajánlat – mondja dr. Nortin M. Hadler immunológus professzor. – Többféle vizsgálat is készült már, ám az eredmények ellentmondásosak.

Mindent összevetve azonban nem árthat, ha az RA-betegek kipróbálják az alábbi változásokat, és megfigyelik, javult-e az állapotuk:

Próbáljuk ki a mediterrán diétát

A gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és olívaolajban gazdag mediterrán diéta szerint élő RA-betegek panaszai egy svéd tanulmány szerint csökkentek.

Kísérletezzünk a vegetáriánus étrenddel

Vannak olyan arthritiszes betegek, akinek a fájdalmát, végtagjai reggeli merevségét enyhíti a húsmentes étrend. Korlátozó jellege miatt azonban sokan nem képesek betartani ezt az étrendet. Nekik ajánljuk, hogy fogyasszanak még több zöldséget, mert a pl. a zöldborsóban, paprikában és a brokkoliban található antioxidánsok megvédik az ízületek körüli szöveteket a károsodástól.

Ügyeljünk a vitaminokra

Van arra nézve némi bizonyíték, hogy az RA-betegek állapotát javítják egyes vitaminok, például az A-vitamin. Az RA-betegek szervezetében általában alacsony a szelénszint, de az még nem teljesen bizonyított, hogy a szelén hatásos-e, nem árt azonban kipróbálni. Vannak betegek, akik methotrexátot szednek a progresszió lassítására, ez azonban gátolja a folsav anyagcseréjét, egyes szakemberek a folsav pótlását is ajánlják.

Fogyjunk le

Az ízületeiről veszi le a súlyt az, aki néhány kilótól megszabadul, különösen a csípő- és a térdízületeknek lesz könnyebb a mozgás. A túlsúlyosok számára a fogyás az életminőség javulásával is jár.

Fogyasszunk omega-3 zsírsavat

Több vizsgálat is utal rá, hogy az RA-betegeknek jót tesznek a halolaj-kiegészítők, mert a bennük található omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatásúak.

Figyeljünk oda az allergiára

Az ételallergia súlyosbíthatja az RA tüneteit, de az allergiák annyira eltérők lehetnek, hogy nehéz, sőt, lehetetlen általánosítani. Fontos, hogy mindenki legyen tisztában azzal, mire allergiás.

Health.com
| ízületi gyulladás, diéta
2010-07-22 13:35:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop