Visszavonja a Science az egérvírust a krónikus fáradtság szindrómával összekapcsoló tanulmányt

Visszavonja a Science a tudományos magazinban 2009-ben megjelent tanulmányt, amely kapcsolatot állapított meg egy vírus és a krónikus fáradtság szindróma (CFS) között.

krónikus fáradtság szindróma, CFS | MTI Hírek 2011 ;8
Szokásosan a szerzők vonják vissza publikációjukat, ha komolyabb tévedésekre derül fény közzététele után, most azonban szokatlan módon maga a folyóirat döntött a visszavonásról.

A Science elvesztette bizalmát a jelentésben, valamint következtetéseinek érvényességében - írta Bruce Alberts, a lap főszerkesztője a pénteken megjelent számban. A szerzők egyetértettek abban, hogy szükség van a visszavonásra, ám annak megszövegezésében nem tudtak megegyezni, ezért került sor a szokatlan megoldásra.

2009-ben áttörésként számoltak be a nevadai Whittemore Peterson Intézet és az amerikai Országos Rákkutató Intézet tudósai felfedezésükről, amely szerint kapcsolat lehet egy vírus és a krónikus fáradtság szindróma között. Megelőzően kísérletek bizonyították, hogy az XMRV-vírus az egerekben leukémiát okoz.

A Science-ben ismertetett eredeti tanulmányban 101 krónikus fáradtságban szenvedő páciens közül 68 vérében találták meg az XMRV-vírust, miközben 218 egészséges emberből csak nyolcnál azonosították a kórokozót. Amikor azonban Jay Levy, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatója, neves HIV/AIDS-szakértő a publikációban ismertetett tesztet más páciensek vérmintáival megismételte, azok vérében nyoma sem volt a vírusnak.

"Nincs bizonyíték az egérvírus jelenlétére a vérben" - írta Levy a Science magazinban idén júniusban megjelent tanulmányában. Az XMRV-vírus úgy kerülhetett bele a páciensek mintáiba, hogy a teszthez alkalmazott kémiai reagensek és sejtvonalak szennyeződtek a vírussal a laboratóriumban, ahol korábban felfedezték azt - állt a közleményében.

A CFS az immunrendszert gyengíti meg, és munkaképtelenné tévő fáradtságot okoz. A szindróma áldozatai emlékezetkiesésről, összpontosítási problémákról, ízületi és izomfájdalmakról, fejfájásról, érzékeny nyirokcsomókról és torokfájásról számolnak be. Az állapotra jelenleg nincs hatékony gyógymód.
| krónikus fáradtság szindróma, CFS
2011-12-29 07:56:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop