A reuma egyértelműen növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

A gyulladásos rheuma és a szív-keringési betegségek közötti összefüggésre mutattak rá a Német Belgyógyászati Társaság (Deutsche Gesellschaft für Innere Medizin, DGIM) kongresszusán. A rheumatoid arthritis első sorban a csontokat és az ízületeket támadja, azonban az egész testre kiterjedő gyulladásos reakció is kíséri, mely érinti az ereket is.

reuma, infarktus, stroke, szívbetegség | InforMed Hírek11   InforMed | Sarkady, L.

„Ezért a szívinfarktus és a szélütés is kétszer olyan gyakran lép fel rheumabetegeknél, mint az átlag lakosságnál” – mondta Ulf Müller-Ladner főorvos, (Kerckhoff-Klinik, Bad Nauheim, Németország). A rheumás betegeknél a szívinfarktus kockázata ugyanolyan magas, mint a cukorbetegeknél.

Gyulladásos ízületi megbetegedéseknél már az első évben elváltozásokat lehet kimutatni a kardiológiai funkcióvizsgálatok során, jelentette ki Müller-Ladner a 119. Belgyógyász-kongresszus előtt. Hosszú távon a kezeletlen rheumás betegeknél egyértelmű a nagyobb halálozási kockázat.

„Azonban a tünetmentes embereknek, akiknél pozitív rheuma faktort vagy emelkedett rheuma-specifikus autoantitesteket lehet kimutatni a vérben, az úgy nevezett ACPA-t, már korán fokozódik az érelmeszesedés rizikója, mondta Müller-Ladner. Ugyanis ezek az antitestek a túlzottan aktív immunrendszer jelei.

A diabéteszesekhez hasonlóan a rheumás embereknél fontos, hogy a vérnyomás, a vércukor és a vérzsírok egyensúlyban legyenek. „Tekintve a nagy kockázatot az orvosoknak a koleszterincsökkentők rendelésénél többet kell tenniük” hangsúlyozta a DGIM elnöke, Elisabeth Märker-Hermann. Egyetlen reuma beteget sem szabad csupán a gyógyszerekkel kezelni, fontos a sok mozgás és a dohányzási tilalom. A dohányfüst kétszeresen negatív hatással bír: egyrészt fokozza az ízületek gyulladását, másrészt csökkenti a gyógyszerek hatásosságát.

Kapcsolódó rovatok:

Ízületi betegségek (reuma, RA, SLE, fibromyalgia))
Koszorúérbetegségek, szívinfarktus
Agyérkatasztrófák (stroke)
Magyas vérnyomás
Cukorbetegség
Koleszterin és más zsírok
Sport, alternatív mozgások
Gyógyszerek
Dohányzás


| reuma, infarktus, stroke, szívbetegség
2013-04-08 08:12:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop