Új gyógyszerek az arthritis ellen

Orlando, Fla. - Az American College of Rheumatology éves ülésén hétfőn elhangzott egy előadás arról, hogy három, genetikailag konstruált gyógyszer rheumatoid arthritisben szenvedő betegekben enyhítheti vagy megszüntetheti a súlyos izületi fájdalmat, duzzanatot és merevséget.

gyógyszer, rheumás, artritisz, Rheumatoid, arthritis, ízületi, gyulladás, reuma, rheuma, genetika, géntechnológia, ízületi | The New York Times Health News Service   Medincorp

Három új, itt közölt tanulmány szerint ezek a vegyületek egy egészen új gyógyszercsoportnak első képviselői, amelyeket biológiai válasz markereknek neveznek, és működésük alapja, hogy a rheumatoid arthritist , és annak sokszor súlyosbodó tüneteit okozó különböző tényezőket támadják.

Rheumatoid arthritisben az izületek megduzzadnak, fájdalmasak és lobosak. A kutatók beszámolója szerint az új gyógyszerek ebbe a folyamatba avatkoznak be. Több, mint 2 millió amerikai, többségükben nők, szenvednek rheumatoid arthritisben, egy olyan betegségben, amit fájdalom, merevség, duzzanat és az izület funkciójának beszűkülése jellemez.

Három előzetes tanulmány szerint, az uj, genetikailag konstruált gyógyszerek injekcióban adva 700 betegben semmiféle mellékhatással nem jártak, eltekintve az injekció helyén észlelt kipirulástól. "A vizsgálatok még folynak, de mi nagyon izgatottak vagyunk, mert ez egy új utat jelent a rheumatoid arthritis kezelésében", állítja Dr. Arthur Weaver, az American College of Rheumatology elnöke és a lincolni University of Nebraska Medical Center belgyógyász professzora.

"Az új gyógyszerrel relatíve rövid idő alatt kiválóak az eredmények és azok biztonsági mutatói kiemelkedőek már eddig is." tette hozzá. "Az vizsgálatokban résztvevő minden személynek súlyos rheumatoid arthritise volt. A gyógyszer a lehetőségei valóban nagyok, és ha az biztonságosnak bizonyul, akkor mind korábban és korábban lehet majd alkalmazni az (ebben a betegségben szenvedő) emberekben, lehetőleg megállítva a csontpusztulást, még mielőtt elkezdődne", mondta ifj. Dr. Edward Harris, aki a stanfordi egyetem professzora Paolo Alto-ban, Kaliforniában és a Stanfordi Mozgásszervi betegségek Központjának igazgatója Stanfordban.

Az ígéretes új gyógyszerek egyike egy emberi fehérjének genetikusan konstruált másolata, ami a rheumatoid arthritistől történő megszabadulást a szervezet immun rendszer sejtjeinek, a gyulladást okozó interleukin-1-t termelő sejteknek blokkolása utján teszi lehetővé. A gyógyszert, amit rekombináns humán interleukin-1 receptor antagonistának neveznek, az Amgen Inc., egy biotechnológiával foglalkozó gyógyszergyártó cég fejlesztette ki Thousand Oaks-ban, Kaliforniában. 11 országban 472 személyen végzett vizsgálat során, - abban a csoportban, melyikben a legmagasabb adagot adták injekcióban 6 hónapon keresztül, - azt találták, hogy a betegeknek kb. 43%-ában a kezelés első két hete után kevesebb izületi duzzanat és fájdalom fordult elő, mint a placebót kapott csoportban.

"És azokban a betegekben, akik ezt a gyógyszert kapták, a kezelés alatt kevesebb új izületi károsodás alakult ki, és lelassult a már károsodott izületek károsodása". mondta a vizsgálat vezetője, Dr. Barry Bresnihan, az Irországi Dublin University of College rheumatológus professzora. "Fokozatosan, a betegek egyre többre lettek képesek, pl. egyedül öltözködtek és kényelmesebb lett számukra a napi rutin tevékenység", mondta Breshinan.

Egy másik gyógyszer is van a láthatáron, amely az Immunex Corporation által Seattle-ben fejlesztés alatt áll, és tumor necrosis factor receptornak nevezik. A gyógyszer úgy hat, hogy felfüggeszti a szervezet egyik mechanizmusát, ami izületi gyulladáshoz vezet, a tumor necrosis faktort (TNF). A TNF stimulálja a szervezet inteleukin-1 termelő sejtjeit, és súlyosbítja az izületi betegséget, mondta Dr. Scott Baumgartner, a Clinic of Spokane orvosa, Washington állambeli Spokane-ben.

Egy harmadik új gyógyszer az immunrendszer T sejtjeit célozza meg, amelyek rheumatoid arthritises betegekben túlműködnek. A túlműködő T sejtek oly módon befolyásolják az immun rendszert, hogy az megtámadja az izületeket és elpusztítsa az egészséges szöveteket. Egy klinikai vizsgálat során azt találták, hogy minél magasabb a gyógyszer adagja, annál jobban csökken az érintett izületek száma és a fájdalom mértéke.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszer, rheumás, artritisz, rheumatoid, arthritis, ízületi, gyulladás, reuma, rheuma, genetika, géntechnológia
2002-07-31 18:15:18