A krónikus fáradtság és nőgyógyászati betegségek

NEW YORK. Rendetlen menstruációs ciklusuk , vagy más nőgyógyászati probléma esetén gyakoribb a krónikus fáradtság szindróma. Egy beszámoló szerint, mely decemberben az American Public Health Association éves kongresszusán hangzott el, beszámoltak arról, hogy 150 Bostonban és környékén élő nőnél krónikus fáradtság szindrómát észleltek. Köztük többnél rendellenes vérzés, vagy más menstruációs ciklus rendetlenség is előfordult, mielőtt a krónikus fáradtság tünetegyüttes kialakulást, szemben azzal a 149 nőnél, aki ebben az állapotban nem szenvedett.

Például a betegség kezdete előtt a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő nőknek 40%-kal gyakrabban volt rendellenes vérzésük csaknem kétszer gyakrabban fordult elő náluk petefészek ciszta, továbbá csaknem háromszor gyakrabban állapítottak meg endometriozist , mint azoknál a nőknél, akik nem szenvednek krónikus fáradtság szindrómában.

A talált leletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy az ösztrogén rendellenes termelése valamilyen szerepet játszhat a krónikus fáradtság szindróma kiváltásában.

A leletek azt is megmagyarázzák, hogy miért szenved több nő ebben a betegségben, mint férfi, mondta Bernard Harlow a Harvard Medical Schoole (Boston) nőgyógyászati osztályának docense.

"A talált leleteket bevezető tanulmánynak tekintjük, ez az elmélet legjobb esetben is spekulatív";, tette hozzá óvatosan Harlow.

Az előadás során a krónikus fáradtság szindróma számos vitára adott okot. Néhányan még abban is kételkednek, hogy a betegség létezik, bár az egészségügyi kormányzat hivatalosan elismeri a krónikus fáradtság szindrómát, mint betegséget.

A Center for Disease Controll and Prevention (Atlanta) becslései szerint 100 ezer felnőttre 50-100 krónikus fáradtság szindrómás eset jut 18 éves kor felett.

A kutatók azonban nem értik, mi okozza a betegséget és nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, mellyel az állapot diagnosztizáltó lenne. A diagnózist úgy állítják fel, hogy először kizárnak számos más testi és szellemi megbetegedést, beleértve az alvászavarokat, pajzsmirigy problémákat és gyógyszer mellékhatásokat.

A CDC 1994-ben kiadott meghatározása szerint a krónikus fáradtság szindrómát jellemzi a hirtelen fellépő vagy visszaeső fáradtság, mely több mint 6 hónapig tart, és egyéb tünetekkel is jár. A tünetek változatosak, torokfájás, láz, fejfájás, izületi és izomfájdalom, alvászavar, emlékezetzavar, koncentrációs gyengeség és az aktivitás jelentős csökkenése észlelhető.

Az évek során a kutatók számos elméletet állítottak fel a krónikus fáradtság szindróma keletkezésére, különböző vírusokat, vagy immun rendellenességeket tételeztek fel.

Harlow szerint az új adatok alapján a betegség egy újabb lehetséges okát lehet feltételezni.

Ruth Allen a National Cancer Institute (Bethesda,M.D.) kutatójára az új tanulmány mély benyomást tett.

"A Krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegek nagyon betegek, már attól is kimerülnek, ha fel kell állniuk a székből", jegyezte meg. " Ezek az adatok azt mutatják, hogy a hormonoknak jelentős szerepük lehet a betegség kóroktanában", mondta Allen.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| krónikus, fáradtság, szindróma, nőgyógyászati, menstruáció, krónikus fáradtság szindróma, krónikus fáradtság, nőgyógyászati betegségek
2019-08-11 11:06:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop