Kísérleti gyógyszer a reumás izületi gyulladás kezelésére

Egy új genetikai beavatkozással készített gyógyszer segíthet és talán meg is gyógyíthatja a súlyos izületi fájdalommal, duzzanattal és az ujjak merevségével járó, kétmillió embert érintő betegséget, a reumás izületi gyulladást.

Az új, injekció formájában adható gyógyszer, melyet tumor necrosis factor receptor : Fc fusion (TNFR:Fc) fehérjének neveznek, azáltal hat, hogy blokkolja a TNF-et, a szervezet egyik izületi gyulladást irányító mechanizmusát.

180 rheumás izületi gyulladásban szenvedő beteg három hónapig tartó kezelése során, a TNFR:Fc legmagasabb dózisát kapott betegek 75%-ánál legalább 20 %-os javulást értek el, szemben a placebot kapott betegek 14%-ával.

Dr. Larry Moreland, a University of Alabama reumatológusa az eredményeket a New England Journal of Medicine-ben tette közzé. Szerinte még korai lenne eldönteni, vajon a gyógyszer megelőzi-e az izületi porckárosodást, biztos azonban, hogy a betegek jól tűrik, és a gyulladásos tüneteket mérsékeli. Az eredményekről korábban az American College of Rheumatology októberi, Orlandoban tartott kongresszusán számoltak be.

A gyógyszer leggyakoribb mellékhatása az injekció helyén jelentkező enyhe bőrpír és felső légúti tünetek.

A következő lépés a gyógyszer összehasonlítása a metotrexáttal, amely jelenleg a rheumatoid arthritis leghatásosabb gyógyszere.

A rákellenes szerként is alkalmazott metotrexát elnyomja a gyulladásos tüneteket. Komoly mellékhatásai vannak azonban, máj és tüdőkárosodást okoz.

A rheumatoid arthritis korai szakaszában általában nonsteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) adnak, melyek átmenetileg csökkentik a duzzanatot és a fájdalmat, mellékhatásuk azonban gyomorpanaszok és fekélyképződés lehet. Hatástalanságuk esetén lassú hatású készítményekkel egészítik ki a kezelést.

A TNFR:Fc és más, újabb gyógyszerek, melyeket biológiai válasz markereknek neveznek, a kezelés új módszerét jelentik.

A gyógyszer gyártója, a Seattle-i Immunex a jövő év elején fogja kérni az FDA engedélyét a forgalmazásra.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszer, reumás, izületi, gyulladás, rheumás, artritisz, rheumatoid, arthritis, artritisz, ízületi, gyulladás, reuma, rheuma, genetika, tumor, necrosis, factor, receptor, Fc, fusion, protein, TNFR:Fc, metotrexát
2002-07-31 18:37:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop