A gyógyszergyártó cégek új frontot nyitottak az arthritis elleni harcban

RENTON, USA - Tizennyolc hónappal ezelőtt a 61 éves Ron Sandelius a talpa külső élén lavírozva tudott csak járni, mert a reumás artritisz miatt fájdalmasan megduzzattak az ízületei. Két erős gyógyszert is szedett a betegsége ellen, de eredménytelenül.

gyógyszer, arthritis, Enbrel, ízületi, gyógyszergyártó, cégek, reumatikus, artritisz, reumás, arthritisz, rheuma, ízületi | The New York Times Health News Service   Medincorp | Reed, K.; Finkle, J.

Ekkor a Seattle külvárosában, Rentonban élő Sandelius úr jelentkezett az Immunex Corp. által kifejlesztett Enbrel nevű szer klinikai kipróbálására. Nemcsak hogy újra járóképes lett, de a múlt hónapban Hawaii-ba repült egy erős embereknek kiírt versenyre. 4 km-t úszott, 18 km-t kerékpározott, majd lefutotta a 42 km-es maratoni távot. Tizenegyedik lett a korcsoportjában benevezett 31 sportoló közül.

"Magam sem hiszem el, milyen jól vagyok" - mondta Sandelius úr. "Van, amikor meg sem érzem, hogy ízületi gyulladásom van."

Az Enbrel azon új gyógyszerek egyike, amelyek megváltoztathatják az ízületi bántalmakban szenvedők életét és javíthatnak a gyógyszergyártó cégek helyzetén is. Ezek az új gyógyszerek az elsők közt vannak, amelyeket az FDA 13 év óta először elfogadott.

A pénzügyi elemzők szerint az új gyógyszerek dollármilliárdos forgalmat hozhatnak a gyártóknak. Csak az Enbrel várható éves forgalma 300 millió - 1 milliárd dollár között lehet a gyártó cég, a Seattle-i székhelyű Immunex számára, melynek többségi tulajdonosa az American Home Products Corp. David Molowa, a Bear Stearns elemzőjének becslése szerint az ízületi bántalmakra szedett gyógyszerek összes évi forgalma mintegy évi 10 milliárd dollár.

Az Enbrel mellett, amelyet két hete fogadott el az FDA, olyan új gyógyszerek jelentek meg, mint a frankfurti Hoechst AG Arava nevű szere, melyet szeptemberben hagytak jóvá, valamint a pennsylvaniai székhelyű Centocor Inc. által gyártott Malvern, amelyre a gyártó cég néhány hónapon belül beadja az elfogadtatási kérelmet.

További öt termék (a Centocor, Merck & Co., Monstano Co. és a Cypress Bioscience Inc. készítményei) kaphat zöld utat az FDA-tól egy éven belül.

Bár az új gyógymódok nem hoznak tökéletes gyógyulást, mindenesetre több évtizedes kutatás gyümölcseit jelentik. "Soha nem volt még ilyen izgalmas időszak a reumatológia történetében'' - mondta dr. Michael Weinblatt, a bostoni Brigham & Women's Hospital orvosa, aki több mint 20 éve kezel reumatikus arthritisben szenvedő betegeket.

A kór ellenszerének kikísérletezése részben azért haladt ilyen lassan, mert az ízületi gyulladásos megbetegedéseket a mai napig homály borítja. A szakemberek nem tudják, mi készteti az immunrendszert arra, hogy megtámadja az ízületeket és a kötőszöveteket, elpusztítva ezáltal a csontokat és a porcokat is.

A reumatikus arthritist, amely főleg a nők körében gyakori, korai szakaszában fájdalomcsillapítókkal, mint pl. aszpirin, ibuprofen vagy egyéb gyulladáscsökkentőkkel lehet kezelni. Ahogy rosszabbodik a beteg állapota, ezek a gyógyszerek úgy válnak egyre hatástalanabbakká.

A kór enyhébb formájában szenvedők számára végre itt vannak a hatásosabb fájdalomcsillapítók. A New Jersey-beli Whitehouse Station székhelyű Merck versenyben van a St. Louis-i Monsantóval, és New York-i üzleti partnerével, a Pfizerrel, az ún. Cox-2 gyógyszerek eladásában, amelyeknek a fájdalomcsillapító hatása hasonló az ibuprofenéhez, azonban olyan az összetételük, hogy nem támadják meg a gyomrot vagy nem okoznak gyakran végzetes belső vérzést. A mellékhatások csökkentésével az adagot növelni lehet.

A betegség előrehaladtával a betegek kombináltan kapnak fájdalomcsillapítókat, kemoterápiás szereket, aranyinjekciókat és szteroidokat. Sok betegnek azonban még ezek ellenére is tovább romlik az állapota.

A legsúlyosabb esetekben a betegek még arra is képtelenek, hogy hajat mossanak, vagy hogy egyáltalán fölkeljenek az ágyból. Sokuknak ültettek be ízületeket vagy csontokat, inakat. Hat évvel a diagnózis megállapítása után a betegek mintegy 40 százaléka munkaképtelenné válik.

Ezek azok a betegek, akiknél a legtöbb esély van arra, hogy a jelenleg a Crohn-betegség, egy súlyos bélelváltozás kezelésére alkalmazott Enbrel (Immunex), Arava (Hoechst) vagy Remicade (Centocor) segít.

Karen Brunelli, egy grendale-i (Wisconsin) 56 éves háziasszony 30 éve küszködik a reumatikus arthritisszel. Számtalan gyógyszert szedett már és több műtéten esett át, többek között az egyik kezében ízületet ültettek be, és a lábából kivették a pusztuló csontokat. "Voltak napok, amikor annyira kimerült voltam, hogy nem bírtam ki sem kelni az ágyból" - emlékszik vissza. "A nullával volt egyenlő az energiám, egyszerűen semmi".

Mióta részt vesz az Enbrel tesztsorozatában, Brunelli asszony minden reggel fölkel, ellátja a háztartást és egyedül jár bevásárolni. Az Enbrel "visszaadta az életemet" - mondja. Az American College of Rheumatology San Diegóban rendezett konferenciáján közölt adatok szerint a Remicade biztonságosan és hatásosan adagolható az ízületek reumás artritisz okozta duzzadásának és érzékenységének csökkentésére.

Sok betegen segíthet a Cypress Bioscience által gyártott Prosorba nevű készülék is, amely nemrégiben elnyerte az FDA tanácsadó testületének támogatását, teljeskörű elfogadása folyamatban van. A San Diegó-i székhelyű cég eszköze megszűri a beteg vérét, eltávolítva belőle azokat a vegyületeket, amelyet a kutatók felelőssé tesznek a reumatikus arthritis kifejlődéséért.

Az Enbrelt és a Remicade-t elsőként valószínűleg olyan betegeknél fogják alkalmazni, mint Brunelli asszony, akik számtalan más gyógyszerrel próbálkoztak már arthritisük kezelésére.

Az Immunex és a Centocor támogatja azokat a tanulmányokat, amelyektől azt várják, hogy kimutassák és bebizonyítsák, hogy a gyógyszerek a reumatikus arthritisban és egy sor más betegségben, pl. vértolulásos szívelégtelenségben szenvedő betegek széles tömegeinél hatásosan és biztonságosan működnek.

Az új gyógyszerek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy pontosabban célzottak, azaz a szervezetben egyéb molekuláris funkciót nem stimulálnak, így kevesebb mellékhatásuk van.

A gyógyszerek ezen új generációjának megjelenése előtt a legjobb eredménnyel alkalmazott gyógyszerek többek között lymphomát, vérképzési problémákat, vese- valamint májelégtelenséget okozhatnak. Más szerek szájűri fekélyeket, csontritkulást, vakságot valamint potenciálisan halálos gyomorvérzést válthatnak ki.

"A hagyományos gyógyszereknek annyi káros mellékhatása volt, hogy fölmerült bennem a kérdés, vajon egyáltalán beszedjem-e őket" - mondta a Seattle-i Lisa Caswell, aki beszámolt tapasztalatairól egy FDA meghallgatáson az Enbrel kipróbálása előtt.

Bár az orvosok még mindig kutatják az Enbrel hosszú távú hatásait, Sandelius úr, a Vasember-verseny résztvevője kétli, hogy a gyógyszer megbukik.

"A többi gyógyszerrel semmire sem mentem, bármilyen hosszú ideig szedtem is őket, de az Enbrel hatása már 15 hónap után is megnyilvánult." Azt tervezi, hogy jövőre ismét indul az erős emberek Hawaii-ban rendezendő versenyén.

Megjelent: Bloomberg Business News

| gyógyszer, arthritis, Enbrel, ízületi, gyógyszergyártó, cégek, reumatikus, arthritis, artritisz, reumás, arthritisz, rheuma
2002-07-31 22:43:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop