Vírus okozza a krónikus fáradtság szindrómát?

A kutatók szerint az Egyesült Államokban 6-10-szer annyi a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő beteg, mint azt korábban vélték.

krónikus fáradtság szindróma, CFS | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A betegség fő tünetei a súlyos, és pihenés után sem enyhülő, legalább fél éven át tartó fáradtság. További tünetek még az izom- és ízületi fájdalom, memóriazavarok és az összpontosítás nehézségei, depresszió, alvászavar, fej- és torokfájás, duzzadt nyirokcsomók és/vagy az emésztőrendszer zavarai.

Mivel a betegségnek nincs diagnosztikai tesztje, sokan csak képzelt betegségnek tartották, de a szakemberek szerint bebizonyosodott, hogy valós, és meglehetősen gyakori betegségről van szó.

Egy közelmúltban végzett vizsgálat szerint egy légúti és bélfertőzéseket okozó víruscsoport lehet a kiváltó oka a krónikus fáradtság-szindrómának (CFS – chronic fatigue syndrome).

Ezek az ún. enterovírusok gyakoriak az embernél, a legtöbb fertőzöttnél azonban semmilyen tünetek nem jelentkeznek. A széles körű kutatás ellenére sem találtak azonban közvetlen oksági összefüggést, a krónikus fáradtság-szindrómának ugyanis számtalan oka lehet.

Korábban már találtak a CFS-betegek izomzatában bizonyítékot a krónikus fertőzésre, és egy 165 beteg és 34 kontrollszemély bevonásával végzett vizsgálat során most először mutatták ki a gyomor szöveteiben is.

| krónikus fáradtság szindróma, CFS
2007-09-16 19:14:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop