A fibromyalgiával könnyen összetéveszthető betegségek

Gyakran még az orvos sem tud biztos diagnózist adni egyes tünetek láttán, mert nincs olyan szűrővizsgálat, amellyel könnyen ki lehetne mutatni a fibromyalgiát.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Freepik

Oszteoartritisz (artrózis)

A leggyakoribb formája az osteoarthrtitis, amelyet a porckopás, valamint a szövetek és csontok károsodása révén beállt erős fájdalom jellemez. Ezek a tünetek hasonlíthatnak a fibromialgiára jellemző csípő- és térdfájdalmakra. Ráadásul mindkettő reggeli merevséget is okozhat.

Krónikus fáradtság-szindróma

Szintén nem könnyen diagnosztizálható állapot, nincs ismert oka. Még kellő mennyiségű alvás és pihenés után is jelentkezhet, gyakran kíséri memóriazavar, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, amelyek szintén a fibromialgia tünetei.

Depresszió

A fibromialgia az állandó fájdalom miatt gyakran válthat ki depressziót, a két betegség tünetei (memóriazavar, lassabb beszéd) azonban egybe is eshetnek.

Hipotireózis (pajzsmirigy-alulműködés)

Kóros immunválasz okozza, amely tévesen a normális szöveteket támadja meg, ez esetben csökken a pajzsmirigy által kiválasztott hormon szintje. Ennek következménye lehet testszerte jelentkező fájdalom, valamint más, a fibromialgiára jellemző tünetek. A fibromialgia diagnózisa előtt az orvos általában ellenőrzi a pajzsmirigy működését.

Irritábilis bélszindróma

A fibromialgia egyes tüneteit, mint a váltakozó hasmenést és székrekedést az IBS is okozhatja, ez utóbbi azonban gyógyszerrel kezelhető és nem növeli a rák kockázatát.

Állkapocs panaszok

Az éjszakai fogcsikorgatás következménye is lehet állkapocs ízületi kopás (az ún. temporomandibuláris rendellenesség). Ilyenkor nehéz a rágás, az ásítás és a beszéd is, ami a fejfájással együtt szintén jellemzi a fibromialgiát.

Lupus eritematózus

A lupus-beteg immunrendszere megtámadja a normális szöveteket, gyulladást és fájdalmat okozva az izmokban és az ízületekben – mindez hasonló lehet fibromialgia esetében is. A különbség, hogy lupusnál gyakori a láz és a pillangó alakú kiütések az arcon és az orron.

Lyme-kór

Egyes fibromyalgiás betegeknek a múltban volt Lyme-kórjuk is. Arra nézve még nincsenek adatok, hogy közvetlen kapcsolat lenne a két betegség között, de számos fertőzés (köztük a Lyme-kór is) kiválthatja a fibromialgiát. A Lyme-kórt jellemző fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom valamint a merevség fertőzött kullancs csípése nyomán alakul ki. A Lyme-kór antibiotikummal kezelhető.

Hólyaggyulladás

A fájdalmas hólyag-szindrómának is nevezett betegség gyakran hasonlít a húgyúti fertőzéshez. Mind a hólyaggyulladás, mind a fibromialgia idegi eredetű, és krónikus fájdalomhoz vezet. Gyakran együtt is fellépnek, elsősorban nőknél.

Reumás polimialgia

Ez az a gyulladásos betegség, amellyel a leggyakrabban összetévesztik a fibromialgiát. Általában az 50 felettiek sokízületi betegsége, amely csípő-, nyak- és vállfájdalommal, valamint merevséggel jár.

Nyugtalan láb-szindróma

A kellemetlen zsibbadó érzés és az emiatti kényszer a láb mozgatására ismeretlen eredetű. Több tünete miatt is összetéveszthető a fibromialgiával.

Reumatoid artritisz

Fájdalmas, duzzadt és merev ízületek jellemzik, csakúgy, mint a fibromialgiát. Nemcsak az idős kor betegsége, bármely életkorban kialakulhat. Az ízületek gyulladása és tönkremenése okozza.

Alvási apnoé

Sok fibromialgiás beteg panaszkodik alvászavarokra, és az ördögi kör folytán tüneteik súlyosbodhatnak. Néha magától a fibromialgia okozta fájdalomtól nem tud a beteg aludni. Az alvászavar kezelése javíthat a beteg állapotán még akkor is, ha a fibromialgiás panaszok továbbra is fennállnak.
| fibromyalgia, arthritis, krónikus fáradtság szindróma, CFS
2022-12-08 10:24:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop