A krónikus fáradtság és nőgyógyászati betegségek

Rendetlen menstruációs ciklusuk, vagy más nőgyógyászati probléma esetén gyakoribb a krónikus fáradtság szindróma.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegek nagyon betegek, már attól is kimerülnek, ha fel kell állniuk a székből.

Egy beszámoló szerint 150 Bostonban és környékén élő nőnél krónikus fáradtság szindrómát észleltek. Köztük többnél rendellenes vérzés, vagy más menstruációs rendetlenség is előfordult, mielőtt a krónikus fáradtság tünetegyüttes kialakult, szemben azzal a 149 nőnél, aki ebben az állapotban nem szenvedett. 

A betegség kezdete előtt a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő nőknek 40%-kal gyakrabban volt rendellenes vérzésük csaknem kétszer gyakrabban fordult elő náluk petefészek ciszta, továbbá csaknem háromszor gyakrabban endometriozis, mint azoknál a nőknél, aakiknél krónikus fáradtság szindróma nem jelentkezett.

A kutatók úgy vélik, hogy az ösztrogén rendellenes termelése valamilyen szerepet játszhat a krónikus fáradtság szindróma kiváltásában. A leletek azt is megmagyarázzák, hogy miért szenved több nő ebben a betegségben, mint férfi.

A Center for Disease Controll and Prevention (Atlanta) becslései szerint 100 ezer felnőttre 50-100 krónikus fáradtság szindrómás eset jut 18 éves kor felett.

A kutatók azonban nem értik, mi okozza a betegséget és nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, mellyel az állapot diagnosztizálható lenne. A diagnózist úgy állítják fel, hogy először kizárnak számos más testi és szellemi megbetegedést, beleértve az alvászavarokat, pajzsmirigy problémákat és gyógyszer mellékhatásokat.

A CDC 1994-ben kiadott meghatározása szerint a krónikus fáradtság szindrómát jellemzi a hirtelen fellépő vagy visszaeső fáradtság, mely több mint 6 hónapig tart, és egyéb tünetekkel is jár. A tünetek változatosak, torokfájás, láz, fejfájás, izületi és izomfájdalom, alvászavar, emlékezetzavar, koncentrációs gyengeség és az aktivitás jelentős csökkenése.

Az évek során a kutatók számos elméletet állítottak fel a krónikus fáradtság szindróma keletkezésére, különböző vírusokat, vagy immun rendellenességeket tételeztek fel.

| krónikus fáradtság szindróma, CFS, menstruáció
2021-07-29 10:32:32
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop