A krónikus fáradtság-szindróma és a vírus kapcsolata

További bizonyíték van arra, hogy hamis az a hír, hogy egy vírus lenne köthető a krónikus fáradtság-szindrómához: kiderült, hogy a laboratóriumi vizsgálatok nem voltak megbízhatók.

krónikus fáradtság szindróma, CFS, vírus, vírus | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
2009-ben nevadai kutatók bejelentették, hogy a krónikus fáradtság-szindrómában (CFS) szenvedő betegek vérében találtak egy egérben előforduló vírust, (XMRV), ami okot adott a reményre, hogy megtalálták a titokzatos betegség eredetét. A vérbankok elkezdték elutasítani a CFS-betegek vérét. Több más vizsgálat azonban nem erősítette meg ezeket az eredményeket. Tavaly tavasszal a „Science” „súlyosan megkérdőjelezhetőnek” nevezte a kapcsolatot, mert a genetikai vizsgálat rávilágított arra, hogy az laboratóriumi szennyeződés eredménye.

A szintén a Science című folyóiratban megjelent legújabb vizsgálat kormányzati megrendelésre készült, hogy megállapítsák, veszélyben van-e a vérellátás. Kiderült, hogy nincs ok az aggodalomra.

Kilenc laboratórium vizsgálta meg ismét 30 ember vérmintáját, voltak köztük olyan CFS-betegek, akikről korábban azt jelentették, hogy hordozzák az XMRV vírust, és voltak vírusmentes egészségesek. Csak az előzőleg a víruskapcsolatot jelentő két laboratórium talált vírust egyes mintákban, de volt közöttük egészséges embertől származó is, a további vizsgálat pedig nem tudta megerősíteni az eredményeket.

Nincs semmi bizonyíték arra, hogy kapcsolat lenne az XMRV vírus és a krónikus fáradtság-szindróma között – jelentette ki dr. Harvey Klein, aki nem vett részt a kutatásban, de a nemzetközi vérbank-szövetség megbízásából ellenőrzi.
| krónikus fáradtság szindróma, CFS, vírus
2011-09-26 09:26:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop