A reaktív arthritis

Az ízületi fájdalommal és duzzanattal járó kórkép hátterében hasmenést, húgyúti- vagy nemi betegséget okozó kórokozó áll. Általában az alsó végtagi ízületek közül a térd, boka és a láb kisízületek érintettek. A gyulladás ráterjedhet a szemre, a bőrre és a húgycsőre is.

RA, ízületi gyulladás, reaktív artritisz, arthritis, Reiter kór, reaktív artritisz | InforMed Hírek12   InforMed | Hulló, D.

A reaktív arthritis egy csoportját szokták Reiter-kór néven is emlegetni (szemgyulladás+ízületi gyulladás+nőknél méhnyak gyulladás, férfiaknál húgycsőgyulladás). A betegség szerencsére ritka előfordulású, az esetek többsége egy éven belül gyógyul.

Tünetek

A fertőzést követően 1-3 héttel jelentkezik ízületi fájdalom és merevség érzés az alsó végtagokon. A fájdalom érintheti a saroktájékot, a fartájékot és a derék alsó szakaszát is, de jellemzően a lábujjak kolbászszerű megvastagodása, a térd és a boka gyulladása szokott meg bekövetkezni. A betegek többségénél a szemben kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A húgyúti fertőzés gyakori vizeléssel, fájdalommal jár. A fertőzés férfiaknál lehet prosztatagyulladás, nőknél a méhnyak gyulladása.

A reaktív arthritis 20-40 éves korú férfiakban fordul elő leggyakrabban. Előfordul, hogy maga a fertőzés enyhe tüneteket okoz, vagy szinte észrevétlenül lezajlik. Így a beteg az ízületi gyulladással nem hozza összefüggésbe, és csak szerológiai (vérvizsgálatok) során derül ki, hogy Chlamydia, Salmonella, Yersinia vagy Campylobacter fertőzésen esett át az elmúlt hetekben.

A reaktív arthritis nem fertőző. Ám azok a kórokozók, amelyek miatt a betegség kialakul átadhatóak emberről emberre nemi úton (Chlamydia), vagy fertőzött étellel (Salmonella, Yersinia, Campylobacter).

Kivizsgálás

A reumatológiai szakvizsgálat során az orvos megvizsgálja a fájdalmas ízületeket, illetve rákérdez a szem és a belső szerveket érintő panaszokra is. A bőrtünetek és az intim részek panaszaival a betegek általában hamar szakorvoshoz szoktak fordulni, de ezekről is tájékoztatni kell a többi orvost is.

A vizsgálat része a laboratóriumi mintavétel, amely során a gyulladásos paramétereket, a kórokozók jelenlétét és az ízületekre vonatkozó ellenanyagokat szokták vizsgálni. Jellemző genetikai marker a HLA-B27, amely gyakran pozitív a betegeknél.

Ha egy ízületben jelentős mennyiségű folyadék szaporodott fel, szükséges a folyadék leszívása (punkció), a folyadékot pedig mikroszkópos és tenyésztési vizsgálatnak szokták alávetni.

Az érintett ízületekről röntgen felvételt készítenek, amely segít megkülönbözteti többféle ízületi betegséget jellegzetességeik alapján.

Kezelés

A kezelés célja az ízületi fájdalom és a duzzanat mérséklése gyulladáscsökkentővel, illetve a fertőzést kiváltó baktérium kiirtása antibiotikummal. Súlyos ízületi gyulladás esetén szükség lehet szteroid típusú tablettás vagy injekciós kezelésre is. Egyes esetekben akár hónapokig vagy akár évekig is kell gyulladáscsökkentő szereket szedni.

A gyulladás visszahúzódását követően szükséges az érintett ízületek rehabilitációja, azért hogy az ízület visszanyerje korábbi mozgásterjedelmét, illetve az izomerő visszatérjen a végtagon. A kezelést gyógytornász irányítja a beteg aktív részvételével.

Megelőzés

Bár a genetikai hajlamot nem lehet csökkenteni, a kórokozókkal való találkozás ellen viszont vannak lehetőségek, így a reaktív arthritis kialakulásának veszélye csökkenthető.

Az étellel terjedő kórokozók ellen a legjobb védekezés az ételek megfelelő elkészítése és tárolása. A nemi úton terjedő kórokozók által okozott fertőzések ellen óvszert kell használni.

Mayo Clinic

| RA, ízületi gyulladás, reaktív artritisz, arthritis, Reiter kór
2014-09-08 13:51:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop