Hirdetés

Fibromyalgia

A fibromyalgia elnevezés izomrostfájdalmat jelent, az inak és szalagok, a nyálkatömlők, a bőr alatti zsírszövet és az izmok fájdalmasságát jelöli, ezért leginkább a reumatikus betegségek körébe sorolják.

fibromyalgia, izomfájdalom, nyálkatömlő-gyulladás, krónikus fáradtság szindróma |

InforMed Hírek29:54-57   InforMed | Bárdos, I.

Kép: Freepik
A fibromyalgiás betegek kórtörténete gyakran nagyon hosszú, és közülük sokan a terápiák valóságos kálváriáját tudhatják maguk mögött.

A fibromyalgia fő ismérve a mozgás- és terhelésfüggő fájdalom, amely vagy változó erősséggel állandóan fennáll, vagy hosszabb nyugalmi időszak után jelentkezik.

Előfordulás

A fibromyalgia leggyakrabban a középkorúak, elsősorban a 35 és 45 év közöttieket érinti, de gyermekek és fiatalok is szenvedhetnek a tipikus panaszoktól. A betegség ritkább jóval 50 éves kor felett. Az érintett nők és férfiak aránya 8:1, a férfiaknál általában korábban jelentkezik.

Tünetek

A betegségnek alapvetően nincsenek jellegzetes és egyértelmű tünetei, csak más betegségek kizárásával állapítható meg biztonsággal. A legtöbb esetben körülírt fájdalompontok és szövettömörödések tapinthatók ki fájdalmas izomfeszülés, a páciens kimerült, fokozottan érzékeny a fájdalomra és a hidegre.

Jellegzetes az erős izomfájdalom a reggeli órákban, mely hideg és a nyirkosság hatására fokozódik. Az érintettek közül nagyon sokan kifejezetten érzékenyek az időjárásra, ami reumás betegeknél is ismert jelenség.

Fájdalmas pontok vannak az inak, a szalagok és az izmok tapadásánál, leggyakrabban az alkar, a gerinc, a medencében vagy a sarok területén. A nyálkatömlő-gyulladás is jelentkeznek: fájdalom, duzzanat, mozgáskorlátozottság, a bőr kivörösödése és felmelegedése kíséretében. Gyakran a szomszédos ízületek is érintettek, vagy a fájdalmas kímélő testtartás miatt, vagy pedig a hozzájuk tartozó inak és izomcsoportok kiesése miatt.

A fájdalom más bőr- és szövetterületeket is érinthet, így a has területén levő szöveteket, a fejbőrt, a combot stb.

Vegetatív és pszichés tünetek: jelentkezhetnek: a szív- és a keringési rendszer működési zavarai, emésztési zavarok, fejfájás, légzészavar, zajérzékenység, alvászavar, hirtelen fellépő verejtékezés, ödéma képződés, hajhullás kerek foltokban, depresszió, csökkent libidó fordulhat elő.

Krónikus fáradtság vagy fibromyalgia?

Az utóbbi években a fibromyalgiát gyakran a krónikus fáradtság szindrómájával (CFS: chronic fatigue syndrom) hozzák összefüggésbe. A két betegség néhány tünetet illetően hasonlítanak egymásra, elsősorban a hosszan tartó kimerültség és az alvási ritmus zavarai. A fibromyalgia esetében azonban az izomfájdalmak állnak előtérben és kevésbé a testi fáradtság, ez elhatárolja a betegséget a CFS-től.

Kiváltó okok

A fibromyalgia szindróma okai még ma sem ismertek pontosan, több tényező szolgál alapjául, azonban sok esetben nem nevezhetők egyértelműen a betegség kizárólagos kiváltó okának:

Fizikai tényezők: Helyi károsodás, túlzott igénybevétel, hideg, nyirkosság, jelentős túlsúly, rossz testtartás, a kötőszövetek és szalagok gyengesége, idegi irritációk, fertőzések.

Pszichés tényezők és hibás vegetatív szabályozás. A pszichoszociális, a családi, a partnerrel vagy a munkahelyi stressz fokozott idegi ingerléshez vezethet, melynek következtében fokozatosan fájdalmas működési zavar keletkezik az izmokban, szalagokban és inakban.

A stressz feldolgozásának elégtelensége. Döntő fontosságú szociális változások, mint például egy hozzátartozó halála és hasonló, fizikai és pszichikai túlterheléssel kapcsolatos események elősegíthetik a betegség kitörését. A tartós fájdalmak és az a tény, hogy más emberek a betegséget gyakran értetlenül fogadják, a betegek többségénél még pszichés következményeket is von maga után. Mindez elsősorban azokat érinti súlyosan, akik már betegségük előtt is küszködtek lelki problémákkal. Így a két betegség kölcsönösen súlyosbítja egymást.

A fibromyalgia kiváltója a szerotonin-anyagcsere zavara is lehet. A szerotonin mint idegi hírvivő és ingerközvetítő anyag nagyon lényeges részese az agy és az idegek közti ingerület továbbításának. Feltételezik, hogy a betegeknél egyidejűleg a fájdalomérzékelő receptorok fokozott ingerlékenysége áll fenn, ami az idegsejteknek tartós, de nem valódi fájdalmat közvetít. Ez a biokémiai folyamat az izomzat állandó, erőteljesebb feszüléséhez és az ezzel járó fájdalomhoz vezet.

Lefolyás

A fibromyalgia korai tünetei többnyire észrevétlenül és nem tipikus panaszokkal kezdődnek: eleinte néhány testrész, a hát vagy egy bizonyos ízület fáj. A fájdalmak a továbbiakban egyre inkább kiterjednek, és fokozatosan krónikussá válnak, ezalatt jobbulás és rosszabbodás fázisai váltakoznak.

A betegség időtartamáról sincsenek pontos adatok. Ismertek olyan panaszos időszakok, melyek 1 5 évig vagy ennél hosszabb ideig tartottak.

Fájdalomcsillapítás!

Mivel a fibromyalgiának nincs egyértelmű oka, a tünetek kezelése nagyon fontos, hiszen csak a betegséggel járó fájdalmak hatékony csillapítása segíthet a pácienseken, és tesz lehetővé jobb életminőséget.

Lazítás

A fibromyalgia pszichoszomatikus összetevői meghatározó jelentőségűek, és sok esetben lényeges szerepet játszanak a betegség fellángolásában és további lefolyásában, ezért a fájdalomcsillapítás mellett nagy segítség a lazítási technikák (autogén tréning, jóga) alkalmazása.

fibromyalgia, izomfájdalom, nyálkatömlő-gyulladás, krónikus fáradtság szindróma

2023-03-23 11:25:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop