Hirdetés

Génterápia – remény az ízületi gyulladásban szenvedőknek

Egy kutatási jelentés szerint génterápiával kezelni lehetne a rheumatoid arthritist és más betegségeket. Egy új gén bevitelével biztonságosan meg lehet gátolni az ízületet tönkretevő gyulladásos folyamatot.

RA, rheumatoid arthritis, gén, génterápia |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A rheumatoid arthritisnél a makrofágoknak és limfocitáknak nevezett immunsejtek megtámadják az ízületek belső felszínét, és ún. citokineket bocsátanak ki, olyan proteineket, amelyek gyulladást váltanak ki az ízületben.

Pittsburghi tudósok kilenc arthritises beteg kézközépcsont ízületeibe génmódosított sejteket fecskendeztek be, és az eredmények bíztatóak. Egy hét után eltávolították a módosított sejteket, mivel a betegek műtétre vártak.

A módosított gént inaktivált vírus segítségével jutatták a betegek sejtjeibe. Ezt a módszert már korábban alkalmazta egy francia kutatócsoport súlyos immunbetegségben. Abban a kísérletben három gyermek megbetegedett leukémiában, ezért felmerült a biztonság kérdése. A pittsburghi kutatócsoport most öt éven keresztül követte a betegeket, de nem találkoztak mellékhatással. Bár a pittsburghi team másik gént használt, és más volt a célja is a kísérletnek, de kijelentették, hogy a kezelés biztonságos.

Mivel a fő szempont a biztonság volt, a gént olyan sejtekbe juttatták, amelyeket előzőleg a betegtől levettek, és csak hetekkel később, a hatás megállapítása után ültettek ismét vissza.

Ígéretes megoldásnak látszik az eljárás, jó hír az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek, még ha további kutatásra van is szükség.

BBC News
RA, rheumatoid arthritis, gén, génterápia

2005-06-08 11:01:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop