Hirdetés

Mi a krónikus fáradtság szindróma?

Az egyes orvosok által pszichés problémának, sőt, szimulálásnak tartott ún. krónikus fáradtság szindróma valódi betegség, amely több mint egymillió amerikait érint, állítják az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) szakemberei.

krónikus fáradtság szindróma, CFS |

InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.

A krónikus fáradtság szindróma (CFS) súlyos állapot, az ilyen betegek képtelenek ellátni napi feladataikat, sőt, még a számukra élvezetes tevékenységekben sem tudnak részt venni. Szerencsére léteznek kezelési módszerek a CFS-re, amelyekkel a szenvedés jó része csökkenthető – mondja dr. Julie Gerberding, a CDC igazgatója.

A szervezet figyelemfelkeltő kampányt indított a krónikus fáradtság szindróma tudatosítására.

A betegek mintegy 80 százaléka azt sem tudja, hogy ebben a betegségben szenved. Oka ismeretlen, tünetei a súlyos kimerültség, az alvászavarok és a koncentráció valamint az emlékezet problémái. Gyakoriak az olyan tünetek is, amelyek influenzára hasonlítanak, például az ízületi és izomfájdalmak, a nyirokcsomók érzékenysége, a torok- vagy fejfájás. Ami CFS-re külön jellemző, az a tünetek rosszabbodása fizikai vagy szellemi megerőltetés után.

A diagnózist a beteg kórtörténetének felmérése és az esetleges egyéb betegségek laboratóriumi vizsgálatokkal történő kizárása után lehet felállítani.

A szakemberek szerint a CFS jelentős közegészségügyi probléma, és a kutatóknak mindent meg kell tenniük a korai diagnózis és a hatékonyabb kezelési módok megtalálásának érdekében.

Nincs egyetlen olyan kezelési mód, amellyel a betegség gyógyítható lenne, segíthet a stressz csökkentése, az étrendi megszorítások, az óvatos testmozgás és a táplálék-kiegészítők szedése. Egyes esetekben gyógyszeres kezelést is alkalmazhat az orvos.

Fontos tudni, hogy a CFS-betegek ne szedjenek gyógynövény-készítményeket (efedrin, kava, keserű narancs, édesgyökér és mások), mert ezek veszélyesek lehetnek.

Centers for Disease Control and Prevention
krónikus fáradtság szindróma, CFS

2023-03-23 11:17:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop