Michelangelonak reumatoid artritisze volt

Michelangelonak élete utolsó évtizedeiben súlyos reumatoid artritisze volt, melyet három késői portréja tanulmányozásával állapított meg egy nemzetközi kutatócsoport, a cikk a Journal of the Royal Society of Medicine orvosi folyóiratben jelent meg.

reumatoid artritisz, RA, reumatoid ízületi gyulladás, Michelangelo | InforMed Hírek14   InforMed

A kutatók megvizsgáltak három időskori portrét, az egyiket Jacopino del Conte festette 1535-ben, a másikat Daniele da Volterra 1544-ben, a harmadikat, már Michelangelo halála után, 1595-ben készítette Pompeo Caccini. Mindhárom mű a hatvanas éveiben járó művészt ábrázolja, bal kezének ízületei deformáltnak, duzzadtnak tűnnek, eltérnek a fiatalabb kori portrékon látható ábrázolásoktól.

"Az irodalomból egyértelműen kiderül, hogy Michelangelónak ízületi fájdalmai voltak, egy rokonának 1552-ben írt levélben arra panaszkodik, hogy írás közben milyen kínokat él át"- írták a kutatók.

Korábban azt feltételezték, hogy köszvénytől szenvedett, de az elmélet téves volt. A portrékon sem a köszvényre jellemző ízületi gyulladás, sem a húgysavkristályból lerakódott bőr alatti köszvényes csomók nem látszanak.

A reumatoid artritisz megmagyarázza, hogy Michelangelo idős korára miért veszített kézügyességéből. Ennek ellenére hosszú évtizedekig dolgozott még, 88 évesen, hat nappal halála előtt tette le a vésőt és a kalapácsot, a folyamatos és intenzív munka segíthetett neki, hogy beteg kezét ilyen sokáig használni tudja.

| reumatoid artritisz, RA, reumatoid ízületi gyulladás, Michelangelo
2016-02-08 10:54:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop