Nehéz diagnosztizálni a fibromyalgiát

Kutatások szerint átlagosan 3-5 év is eltelik, mire meg lehet állapítani a betegség meglétét. Ehhez számos tényező járul hozzá, a beteg ugyanis sokszor a fájdalmai ellenére is teljesen egészségesnek tűnik.

fibromyalgia | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Az orvos helyzetét megnehezíti, hogy nem létezik olyan teszt vagy objektív vizsgálati módszer, amelyet elvégezve biztos diagnózis állítható fel.

A tünetek alapján általában félrediagnosztizálják a fibromyalgiát, így csak kizárásos alapon lehet megállapítani, ez pedig hosszú időt vesz igénybe. A sokféle, más betegségekre is jellemző tünetek miatt igen nagy kihívást jelent a fibromyalgia diagnózisának felállítása..

Az orvos először a krónikus fáradtság, az állandó izomfájdalom, az alvászavarok és a hangulati ingadozások többi okát keresi, illetve zárja ki, és csak ez után állíthatja fel a diagnózist. Általános téves diagnózis a depresszió, mert közös tüneteik az álmatlanság, a nyomott hangulat és a testszerte tapasztalt, diffúz fájdalom.

A fibromyalgia tünetei igen sokfélék lehetnek, a szemszárazságtól kezdve az irritábilis bélszindrómán át a migrénig. A fibromyalgia tünetei egybeeshetnek továbbá olyan betegségéivel, mint a reumatoid arthritisz vagy a pajzsmirigy alulműködése.

Health.com
| fibromyalgia
2009-03-03 22:14:37
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop