Hirdetés

Polyarthritis

Tisztelt Doktor Úr,
25 éves lány vagyok. Kb. 5 éve volt idegbecsípődésem (megerőltettem magam, erősen edzettem), majdnem 3 hónap volt, amire sikerült kigyógyulnom belőle az ilyenkor szokásos fizikoterápia, non-szteroid gyulladáscsökkentők segítségével és állandó fekvéssel, merthogy lábra állni alig tudtam. Azóta (már nem edzek, csak néha úszok) minden nyáron ugyanezekkel a tünetekkel fekszem otthon egy hónapot. Gyulladáscsökkentők, fizikoterápia és ismét semmi bajom. Az év többi részén teljesen tünetmentes vagyok.
Jártam az ORFI-ban is, mert szerettem volna a végére járni a dolgoknak, de sajnos mindeddig sikertelenül. Rheumatoid arthritisszel kezdtek kezelni, autoimmun betegséget diagnosztizálták nálam. Voltam csont szcintigráfián is, ahol a következőket állapították meg: a jobb vállizületben, a sacroilaiaclis ízületekben, a lábtőcsontok vetületében, a jobboldali calcaneus vetületében fokozott aktivitás-felvétel. A sacroiliacalis index jobb oldalon:1,6(magas), bal oldalon:1,71(magas).Jelen kép alapján a panaszok hátterében seronegatív polyathritis áll.
Kaptam metotrexátot, de azt nem bírtam(rosszul voltam tőle)négy szemet szedtem be belőle két hétvégén, de mivel semmilyen leletem nem indokolta , az orvosom javaslatára abbahagytam. Persze azután előjött ismét a nyilalló fájdalom a farcsontomban, ami a bal lábamba sugárzik, egy hónap fekvéssel, és gyulladáscsökkentőkkel szintén tünetmentes lettem.
Ez volt múlt év nyarán. Azóta semmi bajom nem volt. Két hete kezdődött újra, most Movalist szedek, de nem sokkal jobb. Hozzáteszem, új munkahelyem van(multinacionális cég, ahol szellemi munkát végzek), ahonnan nem tudok hiányozni és még mindig fáj.
Kérdéseim: Mit tanácsol az előbb leírtak alapján?
A vérleletek melyik faktorából lehet következtetni arra, hogy autoimmun a betegségem (merthogy minden értékem normális, pedig rengetegszer voltam már vérvételen)? Góckutatáson is túl vagyok. Egyedül a vérsüllyedésem magas(30), az is, csak akkor, amikor izületi gyulladásom van a farcsontnál, normál esetben WE 2 és 8 között. Reuma-faktorom szintén a normál intervallumon belül.
Olvastam egy TNF nevű gyógyszerről, hol lehet ezt kapni és kb. mi az ára?
Válaszát előre is köszönöm

|

Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Az, hogy seronegatív polyathritis, azt jelenti, hogy a sokízületi gyulladást nem kísérik az autoimmun betegségre jellemző labor eltérések. Tehát ezért nem találtak a süllyedésen kívül, labor eltérést. Ez nem jelenti azt, hogy később nem jelentkezhetnek. Ezekre a betegségekre jellemző, hogy a relatíve panaszmentes periódusokat fellángolások, exacerbációk követik. A leírása alapján ez is a feltételezett kórfolyamat mellett szól. Az ORFI-ban egészen biztos, hogy szükség esetén megkapja a megfelelő terápiát. Ez első vonalban non-szteroid, de van amikor szteroid adása is szükséges. Ezt kiegészíthetik, ha szükséges újabb, és régi szerekkel, de csak nagyon pontos orvosi indikáció alapján, mindig a várható előny és kockázat mérlegelésével.
A rheumatoid arthritis létrejöttében szerepet játszik a TNF-alfa. (tumornecrosis faktor-alfa) A TNF-alfa gátló gyógyszerek biológiai terápia néven kerültek be a gyakorlatba, számos mellékhatással, szigorú orvosi felügyelet mellett szedhetők, így nem az a megfelelő kérdés, mennyibe kerül.

2005-05-10 14:00:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop