Reménytkeltő az akupunktúra a fibromyalgia kezelésében

Egy új amerikai kísérlet szerint akupunktúrás kezeléssel csökkenteni lehet a fibromyalgia tüneteit, különösen a betegséget kísérő fáradtságérzetet és szorongást

fibromyyalgia, akupunkitúra, akupunkitúra | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A fibromyalgiát krónikus fájdalmak, fáradtság és alvászavarok jellemzik. Oka ismeretlen, és külön erre a betegségre nincs gyógyszer. A kezelés általában fájdalomcsillapításból, antidepresszánsok adásából, valamint mozgásterápiából áll.

Mindeddig csupán két kísérlet vizsgálta az akupunktúra hatását a fibromyalgiára, de eredményeik egymásnak ellentmondók voltak. Most egy új, randomizált és placebóval kontrollált kísérlet is megerősíteni látszik, hogy az akupunktúrás kezelés jelentősen enyhíti a tüneteket.

Az akupunktúra az alternatív gyógyászat legismertebb ága, a kutatások szerint egy sor betegség okozta fájdalmat minden mellékhatás nélkül csillapít.

A hagyományos kínai medicina szerint a testen található akupunktúrás pontok az energiát szállító belső csatornákhoz kapcsolódnak, és a pontok finom tűkkel való stimulálása biztosítja az energia kiegyensúlyozott áramlását.

A kutatások szerint elképzelhető, hogy az akupunktúra megváltoztatja az idegsejtek közti jeleket, vagy a különféle vegyi anyagok központi idegrendszer által történt kibocsátására hat.

Reuters
| fibromyyalgia, akupunkitúra
2006-06-19 13:25:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop