Rheumatoid artritisz: új gyógyszer

Szájon át szedhető gyógyszert fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport az idült sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kezelésére - jelentette be a Bécsi Orvostudományi Egyetem.

reumatoid artritisz, sokízületi gyulladás, metotrexát, adalimumab, immunszupresszáns | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A betegség kezelésére alkalmazott leggyakoribb gyógyszer a metotrexát, amelyre azonban nem minden beteg reagál megfelelően. Ebben az esetben a gyógyszert gyakran egy másik hatóanyaggal, adalimumabbal kombinálják, melyet kéthetente kell befecskendezni a bőr alá. A gyógyszer egy szelektív immunszupresszáns, elnyomja az immunrendszer reakcióját, ezáltal hajlamosít a fertőzésekre.

A készítmény a metotrexát hatóanyag mellett egy Janus-kináz gátló (JAK) - tofacitinibet is tartalmaz. A Janus kinázok egy sejteken belüli tirozin kináz család, melyről alapvető szerepet feltételeznek a gyulladásos betegségek keletkezésében. A gyógyszerből napi két tablettát kell bevenni.

Az idült sokízületi gyulladást a saját immunrendszer okozza, mely megtámadja az ízületeket. A betegség igen fájdalmas lehet. Gyakrabban fordul elő a nők körében, de nem tudni, mi váltja ki az immunrendszer reakcióját.

| reumatoid artritisz, sokízületi gyulladás, metotrexát, adalimumab, immunszupresszáns
2017-06-29 21:53:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop