Tendinitisz és tendovaginitisz

A tendinitisz az ín gyulladása, a tendovaginitisz pedig olyan íngyulladás, mely az ínhüvelyre is kiterjed. Az íngyulladás leginkább a közép- és idősebb korúak betegsége, mivel ekkor az inak könnyebben megsérülnek. Előfordul azonban fiatalabbaknál is intenzív torna vagy monoton munka hatására.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Kép: Medacape Reference

Az inak rostos, kemény szalagok, melyek az izmokat a csontokhoz erősítik. Az ínhüvely védőhártyaként veszi körül az inak egy részét.

Az inak egy része (pl. a kéz területén) különösen hajlamos a gyulladásra. Annak az ínnak a gyulladását, amely segítségével a hüvelykujj a kéztől távolodó mozgást végez De Quervain-betegségnek nevezik.

Azok az inak, melyek a kéz többi ujját zárják, gyulladáskor beragadnak, és a beteg mozgatáskor úgy érzi, mintha pattannának ("pattanó-ujj"). A felkarban, a bicepsz izmok fölött kialakuló íngyulladás fájdalmat okoz, ha a beteg a karját (könyökben) behajlítja vagy az alkart fordítja. Gyakori a gyulladás az Achilles-ínban (a saroknál található)s és a lábfej belső részének inaiban.

Az ízületi betegségek is ráterjedhetnek az inakra (pl. reumatoid artritisz, szisztémás szkleroderma, köszvény, Reiter-szindróma). Fiatal gonorreás betegekben, különösen nőkben, a gonococcus baktériumok tendovaginitiszt (ínhüvelygyulladást) is okozhatnak. A gyulladás általában a váll, a csukló, az ujjak, a csípő, a boka és a lábfej inaiban észlelhető.

Tünetek

A gyulladt inak mozgatáskor vagy érintésre fájnak. Az inak melletti ízület már enyhe mozgatása is heves fájdalmat okoz. Az ínhüvely a gyulladás és a felgyülemlő váladék miatt láthatóan megduzzad. Máskor száraz marad, és az inakhoz dörzsölődik. Ilyenkor az ízület mozgatásakor a beteg érzi a súrlódást, sztetoszkóppal pedig reszelő hang hallható.

Kezelés

A tendinitisz tünetei számos kezelési módszerrel enyhíthetők. Pihentetés, rögzítés sínnel vagy gipsszel, hideg vagy meleg kezelés - attól függően, hogy melyik használ - gyakran jó hatású. Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. aszpirin vagy ibuprofen) 7-10 napos kúrában adva csökkentik a fájdalmat és gyulladást.

Néha az ínhüvelybe injekcióban kortikoszteroidot vagy helyi érzéstelenítőt adnak. Ez az eljárás különösen hatékony a "pattanóujj" kezelésére. A gyulladás az injekció hatására néha fellobban, de 24 órán belül lelohad, és hideg borogatással és fájdalomcsillapítókkal kezelhető.

A kezelést esetleg 1-2 hónapig 2-3 hetente meg kell ismételni, hogy a gyulladás teljesen megszűnjön. Az idült, makacs íngyulladás, mely pl. reumatoid artritiszhez társulhat, sokszor csak műtéttel gyógyítható, ha eltávolítják a gyulladt részeket. A műtét után fizikális kezelésre is szükség lehet. A műtét a szokásos gyógymód az idült pattanóujj kezelésére, és így távolítják el a kalciumlerakódást a hosszú ideje gyulladt inak környékéről is (pl. a vállízületből).

| ínhüvelygyulladás, de Quervain, pattanóujj
2022-12-01 12:55:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop