ÚJ

Tendinitisz és tendovaginitisz

A tendinitisz az ín gyulladása, a tendovaginitisz pedig olyan íngyulladás, mely az ínhüvelyre is kiterjed. Az íngyulladás leginkább a közép- és idősebb korúak betegsége, mivel ekkor az inak könnyebben megsérülnek. Előfordul azonban fiatalabbaknál is intenzív torna vagy monoton munka hatására.


Wegener-granulomatózis

A Wegener-granulomatózis ritka betegség. Többnyire az orrüregek, a torok és a tüdő nyálkahártyájának gyulladásával kezdődik, majd a gyulladás az egész testben átterjed a vérerekre (általános vaszkulitisz), vagy pedig halálos kimenetelű vesebetegséggé fejlődik. Oka ismeretlen.


Vaszkulitisz (érgyulladás)

A vaszkulitisz az erek gyulladását jelenti. A vaszkulitisz valójában nem betegség, inkább egy olyan kóros folyamat, mely számos autoimmun kötőszöveti betegségben észlelhető, pl. a reumatoid artritiszben vagy a szisztémás lupusz eritematózusban. Az érgyulladás azonban előfordulhat kötőszöveti betegségektől függetlenül is. A legtöbb esetben nem tudjuk megmondani, hogy mi váltja ki az erek gyulladását, de bizonyos esetekben a hepatitisz (májgyulladás) vírus játszhat szerepet.


Lupusz eritematózus (szisztémás)

A szisztémás lupusz eritematózus (systemás lupus erythematosus, továbbiakban lupusz) autoimmun betegség, melynek fő jellemzője az ízületek, inak és egyéb kötőszövetek, valamint egyes szervek időszakos gyulladása.


Szpondilitisz ankilopoetika

A szpondilitisz ankilopoetika kötőszöveti betegség, mely a hátgerinc és a nagy ízületek gyulladásával és az ebből eredő merevséggel és fájdalommal jár. A betegség háromszor olyan gyakori férfiaknál, mint nőknél, leggyakrabban 20-40 éves kor között kezdődik. Oka nem ismert, bár genetikai tényezőre utal, hogy bizonyos családokban nagyobb előfordulást mutat. A betegség 10-20-szor gyakoribb viszont azokban, akiknek a szülei vagy testvérei is betegek.


Szkleroderma

A szkleroderma (szisztémás szklerózis) idült betegség, melynek során degeneratív elváltozások alakulnak ki a bőrben, ízületekben, belszervekben és az erekben. A betegség eredete ismeretlen. Nőkben 4-szer gyakoribb, mint férfiakban, és gyermekekben ritka. Előfordul a kevert kötőszöveti betegség részeként is.


Reumatoid artritisz kezelése

A kezelés az olyan egyszerű és hagyományos intézkedésektől kezdve, mint a pihenés és a megfelelő táplálkozás, a gyógyszereken át egészen a műtétig terjed. Természetesen a legenyhébb módszerekkel kezdik, és csak szükség esetén fordulnak komolyabbakhoz.


Visszatérő polikondritisz

A visszatérő polikondritisz ritka, időszakosan jelentkező betegség; jellemzője a porc és más kötőszövetek fájdalmas és pusztító gyulladása. Károsítja a fül, ízületek, orr, gége (larinx), légcső (trachea), hörgők, szem, szívbillentyűk, vesék és erek kötőszöveteit. Rendszerint mindkét fül kipirosodik, megduzzad és igen fájdalmassá válik. Ezzel egyidőben vagy később enyhe vagy súlyos ízületi gyulladás alakul ki.


Lupusz eritematózus (diszkoid)

A diszkoid lupusz eritematózus (bőrfarkas) krónikus, visszatérő betegség, melyre éles határú, kerek, vörös bőrfoltok jellemzők. A betegség oka ismeretlen. Gyakoribb nőkben, mint férfiakban, és leginkább 30-40 éves kor között kezdődik. Előfordulásának életkori skálája azonban jóval szélesebb, mint a szisztémás lupusz eritematózus esetében.


Behçet-szindróma

A Behçet-szindróma idült, visszatérő gyulladásos betegség, melynek fő jellemzői: kiújuló fájdalmas szájsebek, bőrhólyagok, gyulladás a nemi szerveken és duzzadt ízületek.


| | | | | | 7 | |

Web Design & Development Prowebshop