Legutóbbi cikkek

Amit ma tudunk a krónikus fáradtság szindrómáról

2023. 03. 29

Az ME/CFS (myalgiás encephalomyelitis, ismertebb magyar nevén krónikus fáradtság szindróma) egy egyelőre tisztázatlan mechanizmusú, de számos tünettel járó és akár súlyos testi korlátozottságot is okozni tudó tartós betegség.

Fibromyalgia

2023. 03. 23

A fibromyalgia elnevezés izomrostfájdalmat jelent, az inak és szalagok, a nyálkatömlők, a bőr alatti zsírszövet és az izmok fájdalmasságát jelöli, ezért leginkább a reumatikus betegségek körébe sorolják.

Fókuszpontban a reuma

2022. 12. 28

A 60 év feletti korosztály majdnem fele szenved valamilyen komolyabb ízületi betegségben. A világon mintegy 30 millió ember, a jóléti társadalmakban pedig legalább a lakosság 10%-a szed reumaellenes gyógyszereket. Sajnos az elváltozások többsége gyógyszerekkel legfeljebb csak tünetmentessé tehető.

A fibromyalgiával könnyen összetéveszthető betegségek

2022. 12. 08

Gyakran még az orvos sem tud biztos diagnózist adni egyes tünetek láttán, mert nincs olyan szűrővizsgálat, amellyel könnyen ki lehetne mutatni a fibromyalgiát.

Tendinitisz és tendovaginitisz

2022. 11. 30

A tendinitisz az ín gyulladása, a tendovaginitisz pedig olyan íngyulladás, mely az ínhüvelyre is kiterjed. Az íngyulladás leginkább a közép- és idősebb korúak betegsége, mivel ekkor az inak könnyebben megsérülnek. Előfordul azonban fiatalabbaknál is intenzív torna vagy monoton munka hatására.

SLE (systhemás lupus erythematosus)

2022. 10. 03

A szisztémás lupusz eritematózus (systemás lupus erythematosus, továbbiakban lupusz) autoimmun betegség, melynek fő jellemzője az ízületek, inak és egyéb kötőszövetek, valamint egyes szervek időszakos, krónikus gyulladása.

Szkleroderma

2022. 09. 08

A szkleroderma (szisztémás szklerózis) idült betegség, melynek során degeneratív elváltozások alakulnak ki a bőrben, ízületekben, belszervekben és az erekben. A betegség eredete ismeretlen. Nőkben 4-szer gyakoribb, mint férfiakban, és gyermekekben ritka. Előfordul a kevert kötőszöveti betegség részeként is.

Mi a krónikus fáradtság szindróma?

2021. 07. 29

Az egyes orvosok által pszichés problémának, sőt, szimulálásnak tartott ún. krónikus fáradtság szindróma valódi betegség, amely több mint egymillió amerikait érint, állítják az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) szakemberei.

A krónikus fáradtság és nőgyógyászati betegségek

2021. 07. 29

Rendetlen menstruációs ciklusuk, vagy más nőgyógyászati probléma esetén gyakoribb a krónikus fáradtság szindróma.

Púp a hátamon - fibromyalgia

2021. 07. 29

A csomós hátizmokat, a fibromyalgiát sem laborértékekből, sem röntgenfelvétel alapján nem ismerheti fel az orvos, mert minden normális képet mutat.

1 | |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop