Számítógépes játék enyhítheti a fantom végtagfájdalmat

A virtuális valóságra épülő számítógépes játékok enyhíthetik a fantom végtagfájdalomtól szenvedők tüneteit - derült ki a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem kutatóinak új tanulmányából, melyet a The Lancet című folyóiratban közöltek.

fantom végtagfájdalom, számítógépes játék, amputáció | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az amputáltak gyakran, akár még évekkel a műtét után is úgy érzik, mintha az amputált végtagjuk még mindig meglenne. A fantom fájdalom akkor jelentkezik, amikor az amputáció helyén meglévő idegvégződések továbbra is fájdalomról küldenek jeleket az agynak. A fantomfájdalom jelentősen ronthatja az életminőséget és a mentális egészséget.

A szakemberek végtag amputáción átesett 14 embert vontak be a vizsgálatukba, akik olyan számítógépes játékokat próbáltak ki, amelyekben egy virtuális kar mozgatásával hajtottak végre különböző feladatokat, például autót vezettek.

A résztvevők látták magukat a képernyőn, az amputált végtag helyén lévő virtuális karral, amelyet maguk tudtak irányítani. Ezzel újra aktivizálták azokat az agyi területeket, amelyekkel egykor az igazi karjukat mozgatták.

Tizenkét alkalom után a fájdalom időtartama, gyakorisága és intenzitása csaknem 50 százalékkal csökkent. A fájdalom folyamatosan csökkent, még az utolsó kezeléssel is. Ez pedig azt sugallja, hogy további kezelésekkel még jobb eredményeket lehet elérni, mivel a fájdalom enyhülése nem áll meg.

| fantom végtagfájdalom, számítógépes játék, amputáció
2016-12-05 08:16:35

Web Design & Development Prowebshop