Csontdaganatok, jóindulatú

Az oszteokondróma (csontszövettel vegyes porcdaganat) a jóindulatú csontdaganatok leggyakoribb típusa, általában 10 és 20 év között fordul elő. A daganat a csont felszínén keletkezik, és kemény dudorként tapintható.

csontdaganat, osteochondroma, chondroma, osteoma | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Néha csak egy daganat képződik, más betegekben több is. A hajlam, hogy több tumor jelenjen meg, családi előfordulást mutat. Azokban a betegekben, akikben több daganat is képődik, az esetek mintegy 10%-ában kondroszarkómának (porcos elemeket tartalmazó daganat) nevezett rosszindulatú daganat fejlődik ki; azokban viszont, akikben csak egy dudor észlelhető, nem valószínű a rosszindulatú kondroszarkóma kialakulása.

A jóindulatú porcdaganat (kondróma) a csont belsejében alakul ki, általában 10-30 éves korban. A daganatokat gyakran akkor veszik észre, amikor más okokból röntgenfelvételt készítenek, és képük alapján felismerhetők a röntgenfelvételen. A kondrómák egy része fájdalmas; ha azonban nem okoznak panaszt, akkor nem kell eltávolítani vagy kezelni őket. Később azonban célszerű röntgennel figyelni a méretét. Ha nem lehet megbízhatóan diagnosztizálni a röntgenfelvétel alapján, vagy ha fájdalmat okoz, akkor biopszia válhat szükségessé annak eldöntésére, hogy a daganat jó- vagy rosszindulatú.

A kondroblasztóma a csontok végén keletkező ritka daganat. Leggyakrabban 10 és 20 év között fordul elő. Okozhat fájdalmat, és gyakran ez vezet felfedezéséhez. A gyógykezelés műtéti eltávolításból áll; néha az ilyen típusú daganatok visszatérnek.

A kondromixofibróma rendkívül ritka, általában 30 éves kor alatt előforduló tumorfajta. Szokásos tünete a fájdalom. Ennek a daganattípusnak jellemző képe van a röntgenfelvételen. A kezelés műtéti eltávolításból áll.

A csontszövetből kiinduló csontdaganatok (oszteoid oszteómák) igen apró daganatok. Leginkább a kar és a láb csontjaiban keletkeznek, de máshol is előfordulnak. A betegséggel járó fájdalom, mely éjszaka súlyosbodhat, kis adag aszpirinnel enyhíthető. Néha a daganatot körülvevő izmok elsorvadnak (atrófia); ezen a tumor eltávolításával lehet javítani. Csontszcintigráfiával (radioaktív izotóppal végzik) meghatározható a daganat pontos helye. Néha ehhez további vizsgálatok is szükségesek, például CT felvételek vagy speciális röntgeneljárások. A fájdalmat véglegesen csak úgy lehet megszűntetni, ha a daganatot műtéti úton eltávolítják. A betegek egy része azonban inkább évekig szedi az aszpirint, minthogy a műtétre vállalkozzon.

Az óriássejtes daganat általában 20-as, 30-as éveiben járó emberek betegsége. Leggyakrabban a csontok végén keletkezik, és onnan terjed a szomszédos szövetekre. Legtöbbször fájdalommal jár. A kezelés a daganat méretétől függ: a kisebb elváltozást műtéttel eltávolítják, és az üreget csontbeültetéssel vagy szintetikus csontcementtel töltik ki, hogy megőrizzék a csont szerkezetét. Néha, nagyon nagy kiterjedésű daganatoknál szükséges a csont érintett részének eltávolítása is. A műtéttel gyógyított tumorok körülbelül 10%-a újul ki. A daganat ritkán rosszindulatú betegséggé alakul át.

| csontdaganat, osteochondroma, chondroma, osteoma
2009-02-13 11:07:05
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop