Csontdaganatok (rosszindulatú)

A mielóma multiplex, az elsődleges rosszindulatú csontdaganatok leggyakoribb típusa, a csontvelő sejtjeiben keletkezik, azokban, melyek a vérsejteket előállítják.Általában az idősebb korosztály betegsége.

mielóma multiplex, oszteoszarkóma, fibrostzarkóma, kondroszarkóma, Ewing szarkóma | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Egy vagy több csontban alakul ki, így a fájdalom is vagy egy pontra koncentrálódik, vagy több helyen is érezhető. A kezelés összetett: gyógyszeres terápiából, sugárkezelésből és műtétből állhat.

Az oszteoszarkóma (vagy oszteogén szarkóma) az elsődleges rosszindulatú daganatok második leggyakoribb típusa. Legtöbbször 10-20 éves kor között fordul elő, de bármely más életkorban is keletkezhet. A Paget-kórban szenvedő idősebb betegekben néha ez a típusú rosszindulatú daganat fejlődik ki. A daganatok körülbelül fele a térd tájékán alakul ki, de keletkezhet bármelyik csontban. A betegség gyakran átterjed a tüdőre is. Főbb tünetei: fájdalom és duzzadás. A diagnózishoz biopszia szükséges.

Az oszteoszarkómát általában gyógyszeres kezelés és műtét összekapcsolásával kezelik. A beteg rendszerint gyógyszeres kezelést kap először, s ezalatt a fájdalom gyakran alábbhagy. Ezután a daganatot műtéttel eltávolítják. A betegek 75%-a megéri a diagnózis utáni ötödik évet. A műtéti eljárások fejlődésének köszönhetően ma már általában nem kell eltávolítani az érintett lábat vagy kart, míg a múltban gyakran kellett amputálni.

A fibroszarkóma és a rosszindulatú rostos hisztiocitóma jellegzetességei, elhelyezkedése és tünetei hasonlítanak az oszteoszarkómáéhoz, és a kezelésük is ugyanaz.

A kondroszarkóma a porcsejtek rosszindulatú daganata. A daganatok jelentős része lassan növekszik vagy rosszindulatúsága alacsony fokozatú, így műtéttel eltávolítható. Egy másik részük azonban előrehaladott fokozatú, és ezek gyakrabban adnak áttétet. A diagnózishoz biopsziát kell végezni. A kondroszarkómát műtéttel teljesen el kell távolítani, mivel a gyógyszeres vagy sugárkezelésre nem reagál. A láb vagy a kar amputációjára ritkán van szükség. A kondroszarkómában szenvedő betegeknek több mint 75%-a meggyógyul, ha a teljes tumort eltávolítják.

Az Ewing-szarkóma gyakoribb férfiakban, mint nőkben, általában 10-20 éves kor között jelentkezik. A daganat a legtöbbször a kéz és a láb csontjaiban alakul ki, de előfordulhat bármelyik másik csontban. Fájdalom és duzzadás a leggyakoribb tünet. A daganat néha egészen nagy, és kiterjed a csont egészére. Bár CT-vel vagy MRI-vizsgálattal meghatározható a tumor pontos mérete, a diagnózishoz biopsziát kell végezni. A kezelés műtét, gyógyszeres és sugárterápia kombinációjából áll. Ezzel a kezeléssel a Ewing-szarkómában szenvedő betegek gyógyulásának aránya több mint 60%.

A csont malignus limfómájan (a retikulumsejtek rosszindulatú daganata) a 40-50 éves korosztály betegsége. Kialakulhat bármelyik csontban, vagy pedig a szervezet egyéb, hasonló típusú daganatainak áttéteként. Fájdalommal és duzzadással jár, és az általa megrongált csontok hajlamosak a törésre. A kezelés gyógyszeres kúra és sugárkezelés kombinációjából áll. Az eredmények alapján ez ugyanolyan hatékony, mint a daganat műtéti eltávolítása. Amputációra ritkán van szükség.

| mielóma multiplex, oszteoszarkóma, fibrostzarkóma, kondroszarkóma, Ewing szarkóma
2009-02-12 11:46:48
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop